BiH
0

OHR: Prvi zamjenik visokog predstavnika bit će Raffi Gregorian

FENA
Visoki predstavnik je zatražio od Raffi Gregoriana, koji trenutno obavlja funkciju supervizora za Brčko i zamjenika visokog predstavnika da, na privremenoj osnovi, preuzme funkciju koju je obavljao ambasador Lawrence Butler.

Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling zahvalio je ambasadoru Lawrence Butleru na poslovima koje je obavljao na funkciji prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH te mu zaželio puno uspjeha na narednoj funkciji u Washingtonu.

Ambasador Butler je preuzeo dužnost u BiH u martu 2005. i bio je prvi zamjenik visokog predstavnika Christiana Schwarza-Schillinga, a tu dužnost je obavljao i za vrijeme mandata Paddya Ashdowna.

U Sarajevo je došao iz Skoplja, gdje je bio američki ambasador. Visoki predstavnik je zatražio od Gregoriana da obavlja funkciju vršioca dužnosti prvog zamjenika visokog predstavnika i da istovremeno nastavi obavljati dužnost supervizora za Brčko.

Georgian je 16. septembra prošle godine postao peti supervizor za Brčko, nakon dugogodišnjeg angažmana na pitanjima vezanim za bivšu Jugoslaviju. Prije preuzimanja dužnosti supervizora za Brčko, bio je najviši civilni zvaničnik zadužen za reformu odbrane pri NATO štabu u Sarajevu i politički savjetnik komadanta NATO-a, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću OHR-a.