BiH
5

OHR pozvao parlamentarce da ne podrže izmjene Zakona o Elektroprenosu

SRNA
OHR je pozvao Parlament BiH da ne podrži predložene izmjene i dopune Zakona o osnivanju Kompanije za prenos električne energije u BiH, jer se njima ugrožava sposobnost Elektroprenosa BiH da obezbijedi pouzdan i dugotrajan prenos električne energije, te samim tim i snabdijevanje u BiH.

Prije raspodjele bilo kakvih sredstava dioničarima Elektroprenosa BiH, treba uložiti prijeko potrebne, unaprijed dogovorene i neophodne investicije u sistem prenosa električne energije, te finansirati obaveze i funkcionisanje te kompanije, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se dodaje da je Elektroprenos BiH kompanija od vitalnog značaja, čija je svrha da služi interesima građana i poslovne zajednice u BiH.

"Više nego ikada prije, sada je važno da Elektroprenos BiH dobije podršku vlasti širom BiH", ističu iz OHR-a.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 5. decembra utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH.

Zaključeno je da Prijedlog zakona bude dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH, uz prijedlog da bude razmatran po hitnom postupku.

Delegacija EU u BiH izrazila je zabrinutost zbog činjenice da je Vijeće ministara odobrio i nakon toga po hitnoj proceduri Parlamentarnoj skupštini BiH uputio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH - Elektroprenos BiH.