BiH
0

OHR pozdravio odluku o popisu državne imovine

FENA
Ured visokog predstavnika pozdravio je danas odluku Vijeća ministara BiH da osigura da Bosna i Hercegovina ima imovinu koja joj je potrebna da bi efikasnije funkcionirala.

“Drago mi je da je nakon mnogo godina ovaj proces pokrenut. Sada je odgovornost političkih lidera ove zemlje da osiguraju da svi potrebni koraci budu završeni što je prije moguće. Dovesti ovo pitanje do uspješnog završetka znači pokazati da su političari ove zemlje spremni da nađu zajednička rješenja i donesu teške odluke u korist svih”, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, saopćio je OHR.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je na sastanku održanom prošlog mjeseca urgirao da Vijeće ministara bez odgađanja preduzme ovaj korak.

Popis čije obavljanje se pokreće ovom odlukom služit će kao osnova za međuvladin sporazum o državnoj imovini.

Paralelno s ovim aktivnostima, Komisija za državnu imovinu sada treba da završi nacrt zakona o državnoj imovini za usvajanje u Parlamentu BiH.

Prihvatljivo i održivo rješenje raspodjele državne imovine jedan je od pet ključnih ciljeva postavljenih od Vijeća za implementaciju mira u februaru 2008. godine, a koje trebaju ispuniti bh. vlasti prije nego što Vijeće za implementaciju mira bude moglo razmatrati tranziciju OHR-a prema ojačanoj misiji EU.