BiH
0

OHR danas traži imena kandidata za mandatara Vijeća ministara BiH

Dnevni avaz
Pozivajući se na Zakon o Vijeću ministara, visoki predstavnik podsjeća da krajnji rok za imenovanje ističe 5. decembra

Visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) uputio je jučer pismo članovima Predsjedništva BiH, u kojem od njih zahtjeva da potencijalni kandidati za funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH već danas ispune formulare u cilju njihove provjere, a koji se upućuju Centralnoj izbornoj komisiji i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje "Dnevni avaz" iz izvora bliskih OHR-a.

"Sigurno ste svjesni da je zadnji dan krajnjeg roka do kojeg Predsjedništvo BiH treba da nominira kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 5. decembar. Postupak provjere kandidata treba završiti prije formalne nominacije kandidata. Javnost se ne mora upoznati s imenima kandidata, kako bi se zaštitio njihov integritet prije formalne nominacije. Postojeći sistem predviđen je Ustavom BiH i Zakonom o Vijeću ministara" navodi, između ostalog, Švarc-Šiling.

U posebnom dodatku ovom pismu, Švarc-Šiling je, pozivajući se na Zakon o Vijeću ministara BiH, precizirao i ostale rokove izbora, ne samo predsjedavajućeg, već i cjelokupnog saziva Vijeća ministara BiH.

Tako bi CIK i SIPA 2. decembra trebali poslati finalni izvještaj o podobnosti predloženih kandidata za mandatara, Predsjedništvo BiH bi 5. decembra ime imenovanog mandatara trebalo proslijediti relevantnoj Parlamentanoj komisiji za izbor Vijeća ministara, dok bi Predstavnički dom Parlamenta BiH do 12. decembra trebao potvrditi izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Krajnji rok za provjeru kandidata za ministre u Vijeću ministara bi bio 13. januar, a 29. januar rok za potvrdu Vijeća ministara od strane Predstavničkog doma Parlamenta BiH.