Kalinova džamija
178

Ograđen budući arheološki park u centru Sarajeva, građani dobili uvid u izgled projekta

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zbog nedavnih arheoloških istraživanja u parku Kalin hadži-Alijine džamije, vlasti Općine Centar podigle su u tom dijelu stroge gradske jezgre zaštitnu ogradu koja bi tu trebalo da ostane do završetka projekta.

Riječ je o lokalitetu između ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta Sarajevo, a iz Općine je potvrđeno kako će ograda na kojoj građani mogu vidjeti budući izgled parka ostati podignuta i nakon okončanja Sarajevo Film Festivala.

"Molimo stanare zgrada uz ovaj lokalitet za strpljenje do završetka radova. Istovremeno, upozoravamo vlasnike motornih vozila da ne parkiraju automobile uz ovaj lokalitet kako bi se omogućio nesmetan rad na arheološkim istraživanjima", saopćeno je iz Općine Centar.

U projekt uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin hadži-Alijine džamije Općina Centar je do sada uložila finansijska sredstva za izradu izvedbenog projekta revitalizacije arheoloških nalaza, uređenje ovog lokaliteta i za postavljanje ograde.

Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo ranije je objavio kako se koncept projektnog rješenja bazira na ideji arheološkog parka kao metodi integracije u prostorno tkivo grada, gdje se arheološko nalazište konzervira u svom izvornom okruženju i otvara za javnost.

"Primijenjeni su principi konzervacije postojećeg arheološkog nalaza i interpolacije novog trga metodom kontrasta. U svom vizuelnom identitetu arheološki park posjeduje dualistički karakter, kao što i samo ime govori: trg - harem. Prisustvo starog i novog također govori o dualizmu koji je neizbježan u integraciji ovog arheološkog lokaliteta. Park predstavlja 'staro' i u tom smislu se suptilnim intervencijama i metodama konzervacije naglašava sam arheološki lokalitet. Trg predstavlja 'novi' segment u ovom dualističkom odnosu i realiziran je u savremenom duhu", saopćeno je iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.