BiH
0

Ogorčeni radnici Dite najavljuju podizanje šatorskog naselja ispred Vlade TK

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici tuzlanske Fabrike deterdženata Dita već 40 dana mirnim protestima pokušavaju da se izbore za zarađene, a neisplaćene plate, uplatu doprinosa i poštivanje ostalih odredbi Kolektivnog ugovora.

Međutim, kako kažu, njihovi problemi se ne rješavaju, a Vladi TK su danas poslali posljednje upozorenje.

"Bili smo na sastanku s premijerom Nerminom Nikšićem, ali su naš premijer Sead Čaušević i resorni ministar Željko Knežiček poručili kako će oni riješiti naše probleme. Eto kako ih rješavaju, mi smo tu gdje jesmo, a dugovanja prema nama su iz dana u dan veća. Naše strpljenje je na izmaku i ako se nešto drastično ne promijeni mi ćemo podići šatorsko naselje na parkingu ispred Vlade TK“, kaže predsjednik Sindikata Dževad Mehmedović.

Radnici Dite potražuju dvadesetak plata te uplatu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje. Međutim, Vlada TK upozorava kako je preduzeće privatizovano i da je prava adresa za potraživanje kompanija Lora iz Sarajeva. Radnicima je krajem prošle godine obećano pokretanje proizvodnje, "uvezan" je novi strateški partner Beohemija iz Beograda, ali izuzev jedne isplaćene plate sve drugo je ostalo na riječima i obećanjima.

Radnici Dite su se nakon današnjih mirnih protesta ispred Vlade TK povukli u preduzeće, a u ponedjeljak će dogovoriti dalje korake.