BiH
14

Ognjen Tadić za Klix.ba: Trka za predsjednika RS će se odlučivati u fotofinišu

Piše: G. Dakić
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ognjen Tadić, kandidat Saveza za promjene za predsjednika RS, još uvijek nije proglasio pobjedu, a ni poraz.

U prvim satima izborne noći njegova prednost nad Dodikom je bila dvostruko veća nego Dodikova trenutna prednost nad Tadićem. Ipak, Ognjen Tadić smatra da još nije sve gotovo i tvrdi da čekanje na konačne rezultate traje ovoliko dugo, jer je trka više nego tijesna.

"Rano je da dajem bilo kakav intervju. Mogu samo da kažem da su se ranijih godina rezultati znali znatno ranije, jer je razlika među kandidatima već u prvim satima bila nedostižna u nastavku brojanja glasova. Takav je bio odnos snaga na prethodnim izborima, ne samo na onim u 2010. godini. Sada je drugačije, Milorad Dodik i ja smo podjednaki i brojanje traje duže, jer svaki glas može biti presudan", rekao je Tadić.

Savez za promjene je, dodaje on, imao za cilj da Mladen Ivanić pobijedi u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH i to se desilo.

"Hvala narodu na tome. Ta bitka je dobijena, trka za Predsjedništvo je završena, ali ostaje još jedna, ona za predsjednika RS. Uprkos svim informacijama, ona je neizvjesna i odlučivat će fotofiniš. Čekamo rezultate, ali istovremeno pratimo regularnost svih postizbornih procesa, u nadi da će do kraja sve biti legalno", ističe Tadić.

Rezultati političkih partija su nedvosmisleni: Srpska demokratska stranka je najviše napredovala, a Dodikov Savez nezavisnih socijal-demokrata je ovim izborima najviše izgubio.

"I Partija demokratskog progresa Mladena Ivanića i Narodni demokratski pokret Dragana Čavića bilježe rast. Ostaje nam pitanje konstituisanja vlasti. Što se tiče zajedničkih organa, tu je stvar jasna, jer je naš kandidat, Mladen Ivanić, ušao u Predsjedništvo BiH. Što se tiče narodne skupštine RS i Vlade RS pravo prvog koraka imat ćemo ili Dodik ili ja, zavisno od rezultata", kaže Tadić.

On se osvrnuo i na riječi rukovodećih čelnika SNSD-a prema kojima izborna kampanja nikada nije bila prljavija i nelegalnija.

"Možda je SNSD tim mislio na sebe, s obzirom na to da su mene više puta na Radio-televiziji RS prozivali zato što sam kao advokat radio svoj posao. Pa to je nečuveno! To je kao da ljekara kritikujete zato što radi svoj posao, spašava svačiji ljudski život. Vrhunac predizborne prljavštine vidim u plakatima koji su lijepljeni po cijeloj RS, a na kojima smo se nalazili Mladen Bosić, Dragan Čavić, Mladen Ivanić i ja", zaključio je Tadić razgovor za Klix.ba.