BiH
2k

Odžak: Hiljadu građana u prihvatnom centru, nema pomoći iz drugih krajeva BiH

Piše: D. Brkić
Prihvatni centar u Odžaku (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U odžačkom prihvatnom centru, koji je smješten u srednjoškolskoj sportskoj dvorani "Pero Zečević", trenutno boravi blizu hiljadu građana evakuisanih proteklih dana iz obližnjih mjesta. Katastrofa širih razmjera spriječena je zahvaljujući nadljudskim naporima Odžačana koji su danonoćno branili nasip na rijeci Savi.

Nabujale Sava i Bosna iz svojih domova je protjerala mještane Donjeg Svilaja, Bosanske Dubice, Trnjaka, Pruda, Vojskove...

"Akcijom zbrinjavanja rukovodi Ivanka Pudić, direktorica Srednje škole 'Pero Zečević', a asistiraju joj uposlenici škole koji su danonoćno angažovani. Na raspolaganju imamo i veliki broj volontera, maturanata medicinske škole i građana Odžaka koji se nesebično žrtvuju kako bi ugroženo stanovništvo imalo adekvatan tretman“, kaže Amir Ćuran, trener Odbojkaškog kluba Napredak iz Odžaka.

Najveći broj evekuisanih građana smješten je u sportskoj dvorani, dok je manji broj u vrtiću i u "Kući nade". Oformljen je i info centar koji radi 24 sata.

"Sve osobe koje su pristigle u naš prihvatni centar su uredno evidnetirane i njihova imena se mogu naći na školskoj web stranici sspz-odzak.org, kao i informacije kako nas se može kontaktirati. U suradnji sa Domom zdravlja u dvorani je formirana i ambulanta, a imamo i konstantno dežurstvo naših volontera“, ističe Andrea Lubina iz Info centra.

Za stotine ljudi koji su trenutno bez krova nad glavom, prije svega zahvaljujući donacijama lokalnih privrednika i građanstva, redovno se obezbjeđuju topli obroci, a donirane količine odjeće, madraca i posteljine prevazilaze potrebe.

Odžačani sa žaljenjem konstatuju kako za sada nisu dobili nijednu ozbiljniju donaciju iz drugih dijelova BiH, ali se nadaju da će u narednim danima neki od konvoja pomoći stići i u ovaj Posavine.

Svi oni koji žele uputiti humanitarnu pomoć, dodatne informacije mogu dobiti od Vjekoslava Vilića na broj telefona 063 446 466.