BiH
10

Održani kaskadni treninzi u okviru programa Aktivni građani

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Volonterke Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Britanskog savjeta i lokalne kancelarije međunarodne organizacije studenata AIESEC, danas su u prostorijama Obrazovno-razonodnog centra za mlade Spajalica, a u okviru programa Aktivni građani, održale kaskadne treninge za dvadeset mladih osoba

Teme na koje su se fokusirale volonterke su afirmativno istraživanje, moć opažanja, višestruki identiteti, različitosti, donošenje odluka i pregovaranje, liderstvo te aktivizam i volonterizam, saopćeno je iz Instituta KULT.

Volonterke Envera Suljić i Ilma Ibrišević su polaznice programa obuke Britanskog savjeta, te ih nakon održavanja kaskadnih treninga očekuje planiranje i izvođenje društveno korisnih projekata u svojim lokalnim zajednicama.

Aktivni građani je program Britanskog savjeta iz oblasti interkulturnog dijaloga i globalnog građanstva koji se rukovodi načelom 'globalno povezani, lokalno angažovani'.

Ovaj program ima za cilj da doprinese pozitivnim društvenim promjenama unutar tih zajednica i globalno održivom razvoju uspostavljanjem mreže lidera koji će, kao osobe koje utiču na dijalog u svojim zajednicama, zajedno učiti i djelovati na rješavanju globalnih i lokalnih pitanja.

S programom Aktivni građani krenulo se 2009. i trenutno se odvija u 20 zemalja širom Evrope, te u osam zemalja Afrike i Azije.

U BiH je ovaj program pokrenut u oktobru 2010., a posljednju generaciju aktivnih građana Britanski savjet je educirao i motivirao u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT.