BiH
0

Održane konsultacije sa predstavnicima Mađarske

Sarajevo-x.com
U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine su 4. juna 2009. godine održane jubilarne desete redovne bilateralne konsultacije između ministarstava vanjskih poslova BiH i Republike Mađarske.

Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova predvodila je pomoćnik ministra Jasmina Pašalić, a delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske državni sekretar MVP-a Mađarske Jeno Faller.

Obostrano je konstatovano da su bilateralni odnosi između dvije zemlje veoma dobri, bez otvorenih pitanja, čemu doprinosi intenzitet bilateralnih posjeta na visokom i najvišem nivou.

Pomoćnik ministra Pašalić zahvalila se Vladi Mađarske na pomoći i potpori koju je pružala i dalje pruža našoj zemlji. Državni sekretar Faller je naglasio da će Mađarska nastaviti i dalje davati podršku Bosni i Hercegovini gdje god se za tim ukaže potreba.

Pomoćnik ministra Pašalić upoznala je prisutne o političkim prilikama u BiH, kao i o reformama koje BiH sprovodi u cilju približavanja evroatlantskim integracijama. Informisala je delegaciju MVP-a Mađarske o naporima koji se ulažu na svim nivoima vlasti kako bi se ispunili uvjeti i obaveze iz Mape puta. Naglasila je značaj ukidanja viznog režima za bh. građene, istakavši da bi BiH, zajedno sa ostalim zemljama regiona, trebala dobiti liberalizaciju viznog režima za zemlje EU. Također, pomoćnik ministra Pašalić je upoznala i o aktivnostima koje naša zemlja poduzima na ispunjavanju obaveza i ciljeva koje je postavilo Vijeće za provedbu mira kao uvjet za transformaciju Ureda visokog predstavnika za BiH u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije. Naročito je naglasila značaj koji za našu zemlju ima članstvo u NATO.

Državni sekretar MVP-a Mađarske Faller informirao je o aktuelnoj političkoj situaciju, kao i o vanjskopolitičkim ciljevima Republike Mađarske. Istakao je da će Mađarska pružiti BiH potrebnu podršku na njenom evroatlanskom putu, ali je potrebno da vlasti u BiH ubrzaju aktivnosti na ispunjavanju uvjeta postavljenih u Mapi puta kako bi i BiH dobila potpunu liberalizaciju viznog režima zajedno sa ostalim zemljama regiona.

Državni sekretar Faller predao je pozivno pismo ministra vanjskih poslova Republike Mađarske Pétera Balázsa u kojem poziva ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja da učini zvaničnu posjetu Republici Mađarskoj.

Istaknut je obostrani interes za intenziviranje ekonomske saradnje. Pomoćnik Pašalić naglasila je potrebu povećanja izvoza roba iz naše zemlje, saradnje u oblasti turizma, kao i važnost izgradnje infrastrukture u BiH. Pozvala je mađarske investitore da ulažu u izgradnju koridora VC, posebno imajući u vidu zainteresiranost mađarske strane za luku Ploče.

Istaknuta je potreba da se što prije pripreme za potpisivanje bilateralni sporazumi čije je usaglašavanja u toku.

Ocjenjeno je da je saradnja na multilateralnom planu dobra, ali da je dosta prostora za njeno unapređenje. Obostrano je izraženo zadovoljstvo što su dvije zemlje razmijenile podršku za mjesto nestalnog člana u Vijeću sigurnosti Ujednjenih nacija.

Pozdravljeno je otvaranje Počasnog konzulata R Mađarske na čelu sa počasnim konzulom u Banja Luci 5. juna 2009. godine što će doprinijeti razvijanju bilateralnih odnosa u ekonomskoj kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.