PSBiH
0

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH

FENA
Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odlučeno je da se do naredne sjednice produži rok za dostavu mišljenja od Ministarstva sigurnosti BiH o predloženim amandmanima na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Članovi Zajedničke komisije podržali su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a nisu podržali principe Prijedloga zakona o graničnoj kontroli i Prijedloga zakona o oružju, čiji je predlagač također Vijeće ministara BiH.

Zajednička komisija je podržalo odluke o učešću pripadnika oružanih snaga BiH u misiji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan i postavljanju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta u Oružanim snagama BiH, koje je predložilo Predsjedništvo BiH

Primljena je k’ znanju informacija o realiziranju zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH sa članovima Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

Članovi su upozanti sa zahtjevom za dostavljanje mišljenja o eventualnim izmjenama i dopunama poslovnika domova PSBiH u vezi s nadležnošću Zajedničke komisije, pozivima UNDP-a za učešće na inauguralnoj ceremoniji za uništenje municije u Vitezu 4. februara, OSCE-a za učešće na seminaru iz oblasti sigurnosne politike kao i pozivom za učešće članova Zajedničke komisije na konferenciji Jadranske povelje koja će se održati u Tirani 23. i 24. februara 2009. godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.