PSBiH
0

Održana sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava

FENA
Na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku danas je, na osnovu zaključka Predstavničkog doma PSBiH, razmatran Prijedlog revidirane strategije BiH na provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je usvojila zaključak Vijeća ministara BiH kojim se u Prijedlogu revidirane strategije definira da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sačiniti Akcioni plan za period 2009-2014 za pristup pravima iz Aneksa VII, uključujući i prava koja se odnose na izbor prebivališta, naknadu za imovinu koja se ne može vratiti i ostala prava.

Komisija je usvojila amandmane poslanika Sefera Halilovića na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za razdoblje od 1. januara 2008. do 16. februara 2009. godine, uz zaključke Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku da će Državna komisija za reviziju nastaviti sa radom do preuzimanja ovih poslova od Ministarstva civilnih poslova i komunikacija i da će ubuduće kriterij za redosljed revizija državljanstava biti datum njihovog izdavanja.

Usvojena je inicijativa poslanika Momčila Novakovića za „razmatranje položaja te mjera za poboljšanje položaja građana BiH koji su bili zaposleni i nastanjeni u Republici Hrvatskoj, a u razdoblju od 1991. do 1995. godine su otpušteni s posla.“

Na današnjoj sjednici je razmatrano pisma Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH.“

Komisija je iskazala zabrinutost zbog stanja ovog predmeta, jer na osnovu njega Evropski sud za ljudska prava može zaključiti da se kroz Ustav i Izborni zakon u BiH krše ljudska prava. Zbog toga je upućen prijedlog Kolegiju Predstavničkog doma da pismo Evropskog suda za ljudska prava uputi u parlamentarnu proceduru na razmatranje, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.