BiH
0

Održana sjednica Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH prezentirana je informacija o procesu verifikacije nestalih osoba u Centralnoj evidenciji nestalih, a konstatirano je da je ostvaren značajan napredak u procesu verifikacije nestalih osoba.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović kazao je Feni da je do sada verificirano više od 600 osoba, a da je za verifikaciju pripremljeno oko 300.

Dodao je da se za nešto više od 2.000 osoba čeka još jedan dokument da bi i oni bili podvrgnuti verifikaciji.

"Očekivanja ovog instituta su da će do 31. decembra biti verificirano oko 3.000 nestalih osoba, što je značajan iskorak u odnosu na stanje koje smo imali sredinom ove godine", potvrdio je Mašović.

Na početku godine, ističe on, Institut je imao problema s nedostatkom kadrova, neprikupljenim primarnim evidencijama nestalih kao i problema s nedostavljenim zapisnicima o identifikaciji, a zbog čega je broj identificiranih osoba bio znatno manji.

Centralna evidencija sadrži imena oko 34.000 nestalih osoba, a očekuje se da će u procesu verifikacije oko 2.000 osoba biti brisano s ovog spiska jer nemaju status nestalih osoba u skladu sa Zakonom o nestalim osobama.

Mašović je pojasnio da se radi o dvostrukim imenima jedne osobe ili su neke porodice prijavile nestanak osoba koje su se naknadno pojavile, a porodice nisu tražile brisanje njihovog imena iz Centralne evidencije.

Na sjednici je još razmatrana i ostavka člana Upravnog odbora Brane Dursuma, a u narednom periodu zauzet će se stav o njegovoj ostavci, jer Upravni odbor želi da se održi sastanak s Dursumom.