Zaključci i odluke
0

Održana sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici prihvatilo poziv za zvaničnu posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Republici Grčkoj, u periodu od 27. do 28. aprila 2009. godine.

Predsjedništvo BiH će uputiti poziv za zvaničnu posjetu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića Bosni i Hercegovini, a termin posjete je 22. maj 2009. godine.

Državno predsjedništvo je donijelo Odluku o razrješenju Borivoja Marojevića, razriješenog s dužnosti izvanrednog i opunomoćenog amabasadora BiH u Japanu (Tokio) s dužnosti nerezidentnog ambasadora BiH za Republiku Koreju i Odluku o razrješenju Milenka Mišića, razriješenog s dužnosti izvanrednog i opumonoćenog ambasadora BiH u Kanadi (Otava) s dužnosti nerezidentnog ambasadaora BiH za Republiku Kubu.

Donesena je i Odluka o imenovanju Jadranke Negotić, ambasadorice BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, za stalnu predstavnicu BiH pri Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO).

Razmatrajući pismo generalnog sekretara/visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Vijeća EU Javiera Solane, Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da prouči prijedlog odgovora na pismo, te da ga dostavi na izjašnjavanje.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Nacrt deklaracije Energetskog samita “Prirodni gas za Evropu: sigurnost i partnerstvo” koji će se održati 24. i 25. aprila 2009. godine u Republici Bugarskoj (Sofija), a delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Memoranduma o razumijevanju između BiH i Republike Slovenije o tehničkoj pomoći u oblasti evropskih poslova i Odluku o prihvatanju sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnim putovanjima državljana koji je potpisala Ana Trišić Babić, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH, 24. marta 2009. godine.

Donesena je Odluka o izmjeni Odluke o prihvatanju Sporazuma o privilegijama i imunitetima Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici prihvatilo Izvješće o učešću delegacije BiH sa sastanka Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) plus BiH, posvećenog provođenju Individualnog partnerskog akcionog plana - IPAP, održanog u Bruxellesu 10. i 11. marta 2009. godine. Nakon informisanja o analizi o perspektivama učešća Bosne i Hercegovine u Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP), Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH i nadležnih institucija BiH da dodatno intenziviraju aktivnosti kako bi se ostvario napredak u oblastima navedenim u analizi, a koje su identifikovane kao prioriteti u smislu očekivanja NATO-a od BiH u procesu integracije.

Nakon izvršavanja svih obaveza, Predsjedništvo BiH smatra da treba što prije podnijeti aplikaciju za učešće u MAP-u.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o imenovanju pukovnika Enesa Jahića za vojnog predstavnika BiH u USCENTCOM-u, Tampa- Florida.

Donesena je Odluka o prihvatanju Sporazuma između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između BiH i Crne Gore na osnovu komponente prekogranične saradnje u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2008. godinu, Odluku o prihvatanju Sporazuma između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između BiH i Republike Hrvatske na osnovu komponente prekogranične saradnje u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2008. godinu.

Donesena je i Odluka o prihvatanju Sporazuma između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između BiH i Republike Srbije na osnovu komponente prekogranične saradnje u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2008. godinu, Odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu državnog programa saradnje (Dio I) za 2008. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Predsjedništvo je donijelo i Odluku o prihvatanju Sporazuma o kreditu između BiH koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora i Mađarske izvozno-uvozne banke - Tretman otpadnih voda za grad Tuzla, a za potpisnika tih sporazuma je ovlastilo Dragana Vrankića, ministra finansija i trezora BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Protokola o izmjeni i dopuni Ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske.

Donesena je Odluka o pristupanju BiH Konvenciji o zaštiti i korištenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera i Odluku o pristupanju BiH Konvenciji za zaštitu kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju BiH konvencijama Međunarodne organizacije rada : Konvencija o privatnim agencijama za zapošljavanje, Konvencija o zaštiti materinstva, Konvencija o sigurnosti i zdravlju u rudnicima, Konvencija o promotivnom okviru sigurnosti i zdravlja, Konvencija o sigurnosti i zdravlju u poljoprivredi, Konvencija o radu kod kuće, Konvencija o radu u ribolovu, Konvencija o klauzulama o radu (javni ugovor), Konvencija o radu na nepuno radno vrijeme, Konvencija o sprečavanju većih industrijskih nezgoda, Konvencija o radu na moru, Konvencija o pomorskim identifikacionim dokumentima pomoraca (revidirana).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju: preporuka o otvaranju radnih mjesta u malim i srednjim preduzećima - preporuka koje se tiču radnog odnosa, preporuka o razvoju ljudskih resursa, obrazovanju, osposobljavanju i stalnom usavršavanju, preporuka koje se odnose na listu profesionalnih oboljenja, preporuka o promovisanju zadruga. Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o donesenim odlukama o pomilovanju za 2008. godinu, koje je pripremilo Ministarstvo pravde BiH.

Predsjedništvo BiH će obavijestiti Parlamentarnu skupštinu BiH o usvojenom Izvještaju, u skladu sa članom 20. Zakona o pomilovanju BiH.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o radu Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH za 2008.godinu i prihvatilo Okvirni program rada Komisije za 2009. godinu.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vlade Švedske koju predstavlja Agencija za međunarodni razvoj i saradnju i Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, a za potpisnike Predsjedništvo BiH je ovlastilo Zdenka Milinovića - direktora Agencije za statistiku BiH, Derviša Đurđevića - direktora Federalnog zavoda za statistiku i Radmilu Čičković - direktoricu Republičkog zavoda za statistiku RS.

Predsjedništvo BiH je donijelo: Odluku o ratifikaciji Sporazuma o grantu Globalnog fonda za okoliš između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao Agencije za implementaciju sredstava Globalnog fonda za okoliš - Projekat šumskih i planinskih područja, Odluku o ratifikaciji Ugovora o finansiranju između BiH i Evropske invensticione banke – Projekat Koridor Vc- Prva faza – Sjever, Odluku o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica o programu finansiranja učešća u ERDF Evropskom programu međunarodne teritorijalne saradnje Prostor jugoistočne Evrope na osnovu Instumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), komponenta prekogranične saradnje za 2007. godinu, Odluku o ratifikaciji Bilateralnog sporazuma u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, Odluku o ratifikaciji Memoranduma o razumijevanju o budućnosti zdravstvene mreže u jugoistočnoj Evropi u okviru Procesa regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, Odluku o ratifikaciji Deklaracije o dugoročnom programu regionalne saradnje i razvoja u oblasti mentalnog zdravlja u zemljama jugoistočne Evrope, Odluku o ratifikaciji Sporazuma o preferencijalnoj trgovini između BiH i Islamske Republike Iran, Odluku o ratifikaciji Sporazuma o privednoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije, Odluku o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta, Odluku o ratifikaciji Sporazuma o vojnom grantu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.