BiH
0

Održana sjednica povjerenstva za suzbijanje droga

FENA
Vladino Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga danas je prihvatilo Protokol saradnje i postupanja državnih tijela i organizacija civilnog društva u provedbi Projekta resocijalizacije liječenih ovisnika o drogama, te Smjernice za standarde terapijskih zajednica i Prijedlog postupka za izdavanje dozvole za njihov rad.

Protokol prihvaćen na današnjoj sjednici, održanoj pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, odnosi se na ovisnike koji su završili neki od programa odvikavanja i rehabilitacije u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu, te one koji su u izvanbolničkom tretmanu, duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja.

Povjerenstvo je zadužilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi da donese podzakonski akt kojim će se regulirati uvjeti glede prostora, opreme i djelatnika, te način pružanja skrbi u obliku terapijske zajednice, s tim da smjernice budu sastavni dio toga akta. Protokol i smjernice doneseni su radi učinkovitije provedbe Projekta resocijalizacije ovisnika o drogama i unaprjeđenja psihosocijalnog tretmana ovisnika o drogama.

U saopćenju se dodaje da će Povjerenstvo formirati stručnu skupinu koja će izraditi prijedlog Nacionalnog programa za borbu protiv ovisnosti. Njime će se konkretnije definirati mjere Nacionalne strategije borbe protiv zlouporabe opojnih droga i Akcijskog plana, kaže se u saopćenju. Stručnu skupinu će činiti predstavnici Povjerenstva, Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i vanjski stručnjaci.

Povjerenstvo je prihvatilo i Izvješće o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Hrvatskoj u 2006. godini, a razgovaralo se i o Terapijskoj zajednici Pulac.