BiH
0

Održana sjednica komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu podržala u prvoj fazi Prijedlog zakona o administrativnim taksama.

Predsjedavajući Komisije Sadik Bahtić je nakon sjednice kazao za Fenu da je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH odgođeno razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Također, danas nije razmatran ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH koji je predložila poslanica Azra Hadžiahmetović, jer nije završena procedura u Ustavnopravnoj komisiji o tom zakonskom prijedlogu.

Prema Bahtićevim riječima, najviše rasprave na sjednici Komisije vođeno je o razmatranju izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja institucija BiH za 2006. godinu.

Od 53 izvještaja Komisija je do sada dobila 29 izvještaja, od čega je bilo 10 pozitivnih, kazao je Bahtić.

„Osjeti se trend rasta pozitivnih izvještaja, međutim, to je daleko od onoga što mi želimo i što žele građani BiH. Stoga je Komisija danas donijela zaključke da se ide u detalje analize sve jedne institucije. Tako da ćemo raditi samo deset institucija za jednu sjednicu Komisje i svaki član Komisije dobit će po jednu ili dvije institucije“, kazao je Bahtić.

Istaknuo je da će sve one koji imaju negativne izvještaje pozvati na sjednicu Komisije i postavljati im pitanje zašto se nisu pridržavali zakonskih propisa i zašto nisu poštovali preporuke Ureda za reviziju.

„Nakon toga ćemo i u parlamentu iznijeti sve te slučajeve i upoznati nadležno ministarstvo kao i Tužilastvo BiH. Postavit ćemo i pitanje da nam Tužilastvo pismeno odgovori šta je poduzelo na osnovu tih naših izvještaja“, kazao je Bahtić.

Danas je donesen i zaključak da će nakon što Komisija analizira svaki izvještaj i pozove sve rukovodioce koji ne poštuju propise biti sazvana pres-konferencija na kojoj će javnost biti obaviještena o neodgovornom ponašanju pojedinih rukovodilaca i direktora pa i ministara koji troše mimo propisa i mimo utvrđenog budžeta.

Bahtić je podsjetio na raniji zaključak koji je „izglasao“ parlamet, a kojim je Vijeću ministara, odnosno resornom ministarstvu dat rok od 60 dana da pripremi zakon o plaćama.

„Danas nas je predstavnik Ministarstva finansija obavijestio da su oni to započeli, međutim, pojedine institucije opet ne šalju nikakve podatke. Znači, postoje opstrukcije. Opstrukcije čine oni kojima ne odgovara sistem i koji love u mutnom i koji troše bez ikakve kontrole“, kazao je Bahtić dodajući da će tražiti da se poštuje ovaj rok od 60 dana.

On je istaknuo da postoje neke institucije koje troše ogromne iznose, a učinak im je nula.