BiH
0

Održana šesta sjednica Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH

Klix.ba
Šesta sjednica Povjerenstva za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, pod predsjedanjem predsjedavajućeg Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH Josipa Brkića, zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, održana je 15. septembra 2016. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Na sjednici su razmotrena aktualna pitanja iz NATO integracijskog procesa BiH, s posebnim osvrtom na trenutne aktivnosti koje se provode u vezi sa izradom dokumenta "Pregled odbrane", kojim će biti definirana buduća struktura Oružanih snaga BiH.

Razgovarano je o obavezama bh institucija u pogledu organizacije predstojećeg radnog sastanka, u oktobru o.g. sa predstavnicima Glavnog stožera NATO iz Brisela tokom kojeg će biti diskutirano o implementaciji planiranih obveza iz Individualnog partnerskog akcijskog plana za period septembar 2015 – septembar 2016., kao trenutno ključnog mehanizma suradnje BiH – NATO.

Također su razmotrene aktivnosti na izradi odgovora na NATO Upitnik iz Procesa planiranja i revizije za 2016. godinu, kojim se daje presjek stanja u odbrambenim institucijama i strukturama BiH.

Povjerenstvo je razmotrilo i informaciju o trenutnom statusu NATO komunikacijske strategije BiH i njene realizacije, kao i budućih obaveza u ovoj oblasti. Razgovarano je o organizaciji i realizaciji međunarodne vježbe odgovora na katastrofe, koja je planirana za 2017. godinu u BiH. S tim u vezi, Povjerenstvo je usvojilo niz zaključaka kojim su definirani naredni koraci i obaveze Povjerenstva.

Članovi Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva prometa i komunikacija BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Oružanih snaga BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje VM BiH i Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Vijeće ministara BiH na 73. sjednici održanoj 15. septembra 2016. godine donijelo Odluku o dopunama odluke o formiranju Povjerenstva, kojom su imenovani novi članovi iz MVP, MO, MKT i MCP BiH, čime je omogućen rad Povjerenstva u punom kapacitetu.