Sarajevo
0

Održana rasprava o zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći

FENA
Bariša Čolak
Bariša Čolak
U organizaciji Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu upriličena javna rasprava o Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Radi se o zakonu kojim se definiraju temeljni principi besplatne pravne pomoći za građane slabijeg imovinskog stanja, odnosno siromašne i "neuke" stranke u sudskim postupcima i drugim sporovima.

Kako je istaknuo ministar pravde BiH Bariša Čolak, zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći na nivou BiH uređuju se minimalni standardi u toj oblasti, uključujući i pitanje pružanja takve pomoći u organima BiH.

Čolak je novinarima kazao da bi pružanje besplatne pravne pomoći u organima i tijelima na nivou BiH trebalo biti organizirano u okviru državnog ministarstva pravde, upošljavanjem manjeg broja kvalificiranih osoba te da će se pritom u obzir uzeti standardi i iskustva drugih zemalja.

Po njegovim riječima, zakon o besplatnoj pravnoj pomoći zasada imaju Brčko Distrikt BiH (BDBiH), RS i nekoliko kantona u FBiH.

Predsjednik Pravosudne komisije BDBiH i direktor Kancelarije za pravnu pomoć BDBiH Safet Pizović izjavio je da je model pružanja besplatne pravne pomoći u Distriktu inauguriran u aprilu 2001. godine te da je finansiran iz budžeta.

Pizović navodi da je u proteklom periodu pravna pomoć na nivou BDBiH pružena u više hiljada slučajeva - u formi pravnih savjeta, odbrane optuženih po službenoj dužnosti, odnosno primjene Zakona o krivičnom postupku (ZKP) te zastupanja u građanskim stvarima i upravnim sporovima - parničnim i vanparničnim postupcima.

Pomoćnik direktora Udruženja "Vaša prava" Ahmed Salčin, koji je i član radne grupe za izradu okvirnog zakona na državnom nivou, naglašava da su nevladine organizacije nezadovoljne zbog njihovog eliminiranja iz budžeta te uskraćivanja mogućnosti da nastave djelovati u oblasti pružanja besplatne pravne pomoći u skladu s dosadašnjom praksom.

Kako je rečeno, kreiranje funkcionalnog okvira za pružanje besplatne pravne pomoći u krivičnim, građanskim i upravnim postupcima na svim nivoima u BiH jedan je od strateških ciljeva državne Strategije za reformu sektora pravde.

Kao članica Vijeća Evrope i kao potencijalni kandidat za pristup Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina je dužna osigurati jednak tretman svih građana u ovoj oblasti, a što je zajamčeno Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Okvirnim zakonom će se pokušati usaglasiti jedinstveni kriteriji dodjele besplatne pravne pomoći i olakšati pristup pravdi svim građanima BiH.

Raniji Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima nije dobio podršku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Stoga je formirana radna grupa koja je sačinila novi nacrt zakona na državnom nivou, koji je predmetom javne rasprave i koji će nakon utvrđivanja zakonskog prijedloga biti upućen ponovno u parlamentarnu proceduru.

Na izradi novog zakona, u sklopu radne grupe angažirani su predstavnici Federalnog ministarstva pravde, Centra za pružanje besplatne pravne pomoći RS-a i Pravosudna komisija BDBiH, te predstavnici pravosuđa svih deset kantona i NVO sektora.