BiH
0

Održana prva konferencija o zapošljavanju u BiH

NINA
BiH mora stvoriti siguran ambijent koji će moći zadovoljiti ekonomske interese poslodavaca kako bi oni mogli profitabilno poslovati i otvarati nova radna mjesta, te istodobno mora postojati i vlastita inicijativa za nalaženje posla jer živimo u vrijeme uvođenja evropskih standarda - osnovni su zaključci Prve konferencije o zapošljavanju održane danas u Sarajevu.

Na toj konferenciji su, osim predstavnika aktualnih vlasti i međunarodne zajednice, sudjelovali i predstavnici sindikata, firmi, udruženja poslodavaca i banaka, a sve s ciljem analize dosadašnjih aktivnosti i iznalaženja konkretnih rješenja problema visoke stope nezaposlenosti.

''Zapošljavanje je, bez imalo sumnje, najvažniji prioritet i ključni posao svih nas. Siguran sam da će se na ovoj konferenciji analizirati trenutno stanje i da ćemo biti u poziciji definirati nova rješenja i mehanizme za povećanje zaposlenosti u BiH jer je to ključno pitanje za građane u BiH, ali i njenu ekonomiju, stabilnu i prosperitetnu budućnost'', istaknuo je u svom uvodnom obraćanju Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara.

On je dodao da vlade ne mogu biti kreator radnih mjesta, ali da mogu biti servis poslovnom svijetu i kreator atmosfere u kojem je poželjno dobro raditi i stvarati profit.

''Opterećenja na primanja zaposlenih moraju biti prilagođena sposobnostima i mogućnostima BiH. Također, cijene servisa koji nude javna poduzeća moraju se definirati i u skladu s kapacitetima i potrebama poduzeća koja rade u našoj zemlji, a ne samo i isključivo prema potrebama profita ovih pojedinačnih poduzeća. Svi građani BiH moraju prihvatiti da naša zemlja uvodi evropske standarde i da ovakav sistem ne prihvaća pasivnost. To znači da se posao više neće moći dobivati nego se on mora početi stvarati'', zaključio je Terzić.

Podršku tom projektu iskazali su i Radovan Vignjević, federalni ministar rada, i Omer Branković, zamjenik premijera Republike Srpske, koji smatraju da entitetske granice ne smiju biti granice mogućnostima zapošljavanja ljudi u BiH. Poslodavci u BiH od Konferencije o zapošljavanju očekuju da ponudi odgovore na pitanja o poboljšanju ambijenta u kojima će mladi moći naći svoje mjesto kako bi se spriječio odljev kadrova i osigurao višu razinu zaposlenosti.

Na konferenciji je predstavljen i konkretan projekt za povećanje stope zaposlenosti “Posao BiH”, prema kojem je na lokalnim poduzetnicima težište da predstavljanjem kvalitetnih poslovnih planova i investicijskih studija nađu pravog investicijskog partnera u komercijalnim bankama BiH.