BiH
0

Održana komemorativna sjednica preminulom predsjedniku RS-a Milanu Jeliću

FENA
Komemorativna sjednica iznenada preminulom predsjedniku Republike Srpske Milanu Jeliću održana je danas u Narodnom pozorištu RS-a u Banjoj Luci u prisustvu velikog broja zvaničnika RS-a i BiH, predstavnika političkih stranaka, međunarodnih instituacija i ambasada u BiH, privrednika, sportskih i kulturnih ustanova i organizacija.

U oproštajnom govoru Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS-a, rekao je da je Milan Jelić imao jasnu viziju puta kojim treba da ide RS te nastojao da okuplja političke stranke u entitetu u zajedničkom stavu o svim bitnim pitanjima kako bi se ojačala pozicija RS-a u ključnim reformskim procesima.

Radojičić je kazao da je prerana smrti predsjednika RS-a potresla sve dobronamjerne ljude te da se od njega oprostilo desetine hiljada građana RS-a i BiH koje ujedinjuje bol, nevjerica i duboko poštovanje.

"Milan Jelić bio je nadasve snažna i stabilna ličnost koja je svoj autoritet gradila na postignutim rezultatima, neiscrpnoj energiji i inicijativi", kazao je Radojičić ističući da preminuli predsjednik RS-a nije prihvatao da postoje neriješeni problemi te da je tražio akciju i to odmah.

Podsjetio je i na Jelićevu privrednu, političku i sportsku angažiranost i zalaganja i naglasio da je Jelić bio humanist i iskreno vjerujući čovjek.

Citirajući obećanje koje je Jelić dao u inauguralnom govoru, Radojičić je kazao da se on tokom jednogodišnjeg mandata duboko zalagao za poboljšanje socijalnog položaja i dobrobit svih građana, isticao stav da se političari treba da okrenu više privrednim temama i zalagao se za pomoć i stipendije mladima u obrazovanju, zato je osnovao i fondaciju koja će ostati za postoji kao njegov legat za budućnost.

"Da mu je sudbina pružila priliku uvjeren sam da bi Jelić od svojih najbližih saradnika na svim nivoima vlasti tražio obećanje da nastavimo graditi političku stabilnu, ekonomski prosperitetniju, socijalno pravedniju i demokratsku RS", zaključio je predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Komemorativnoj sjednici prisustvovali su i predstavnici vjerskih zajednica u BiH, a sat ranije na Filozofskom fakultetu održana je i komemoracija koju su organizirali sportski radnici u RS-u i BiH.

Kovčeg s tijelom preminulog predsjednika RS-a Milana Jelića zatim je ispraćen ispred Banskog dvora prema Modriči.

Predstavnici vlasti, općina, javnih ustanova, organizacija i građani RS-a i jutros su se u mimohodu oprostili od preminulog entitetskog predsjednika, nakon čega se povorka s posmrtnim ostacima uputila ka porodičnoj kući Jelića u Modriči.

Sahrana će biti obavljena sutra u 14.00 sati na Gradskom groblju u Modriči.