BiH
0

Održan sastanak o ustavnim promjenama u BiH

Sarajevo-x.com / FENA
Tokom sastanka lidera šest bh. političkih stranaka i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka koji je danas održan u Širokom Brijegu započela je rasprava oko novog ustava BiH, a bilo je riječi i o reformskim procesima nužnim za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji.

Kako je u izjavi za Fenu kazao glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota, nakon sastanka sudionici su usvojili zajedničku izjavu u kojoj se navodi kako su započeti razgovori u konstruktivnoj atmosferi o ustavnoj reformi, te kako su izneseni pojedinačni stavovi bez obzira na trenutnu političku situaciju.

Po njegovim riječima, sudionici sastanka su se dogovorili kako će se razgovori nastaviti nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Sudionici razgovora ostaju privrženi obvezama vezanim za postizanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odlučni su ispuniti preuzete obveze u dogovorenim rokovima. Svjesni potrebe hitnog usvajanja proračuna BiH dogovoreno je kako je potrebno inicirati sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića ministara financija i članova kolegija Parlamentarne skupštine kako bi se postigli dogovori koji će omogućiti hitno usvajanje proračuna", kazao je Relota te dodao kako bi se najavljeni sastanak trebao održati najkasnije do polovice iduće sedmice.

Kada je riječ o razgovorima oko ustavnih promjena u BiH, danas je dogovoreno kako bi se slijedeći sastanak trebao održati do 10. marta i kako će njegov domaćin biti predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tokom današnjeg sastanka došlo je do neslaganja oko zakona vezanih za reformu policije koji u Parlamentarnoj skupštini moraju biti usvojeni do 15. februara.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je kazao kako se oni ne slažu s tim zakonima koje će dostaviti ekspertna radna skupina zadužena da implementira zaključke Mostarske deklaracije.

Današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak.