BiH
2

Održan protest za Djeda Mraza

FENA
U Sarajevu je danas na platou ispred Katedrale održan jednosatni mirni protest kojim je zatraženo da Djed Mraz posjeti sarajevska obdaništa uoči predstojećih novogodišnjih praznika i djeci podijeli paketiće.

Skupu je prisustvovalo više stotina djece, omladine i drugih građana, a mladi protestnici su u društvu čovjeka obučenog u odjeću Djeda Mraza i s karakterističnim novogodišnjim crvenim kapama na glavama pjevali dječije novogodišnje pjesme i jasno poručivali da tradiciju pojavljivanja Djeda Mraza mališanima ne treba prekidati.

Jedan čovjek je nosio centralni transparent s natpisom: "Ko je taj ko je zabranio djeci Djeda Mraza? Hoćemo vanredne izbore u BiH! Demobilisani borci to traže!"

U ime grupe roditelja djece iz vrtića, Vesna Vlašić-Jusupović je izjavila da je potpuno nevjerovatno da se ona i drugi roditelji te njihova djeca protestom moraju boriti "za lik i djelo" Djeda Mraza kojeg je više generacija, dodala je, doživjelo kao divno sjećanje iz djetinjstva, neizostavni karakteristični lik Nove godine i kao simbol zajedništva i pozitivne energije.

"Djed Mraz ne pita ko je ko, sva su mu djeca jednaka", rekla je Vlašić-Jusupović.

Reuf Bajrović je, u ime Odbora za obrazovanje koji djeluje u Socijaldemokratskoj partiji BiH, obećao zalaganje tog odbora da Djed Mraz ipak dođe mališanima za Novu godinu, a ako se to ne desi uslijedit će novi protest, rekao je.

SDP-ov Odbor za obrazovanje, kao i Forum mladih te stranke u Kantonu Sarajevo organizatori su ovog skupa.

Održan je kao izraz nezadovoljstva što se, prema mišljenju nezadovoljnih roditelja, ove Nove godine može desiti 'istjerivanje Djeda Mraza' iz obdaništa zbog nečijih insistiranja da njegov dolazak nije u duhu islamske tradicije.

Pitanje da li će Djed Mraz pohoditi za prestojeću Novu godinu mališane u vrtićima aktuelno je u sarajevskoj javnosti na koncu 2008., a osoba za čije ime je javnost vezala protivljenje da on dođe je Arzija Mahmutović, direktorica Ustanove "Djeca Sarajeva" u čijoj su nadležnosti desetine obdaništa.

Govoreći nedavno o toj temi kao gošća u emisiji Federalne televizije "Pošteno", Mahmutović je, pak, izjavila da nije istina da djeca u sarajevskim vrtićima neće imati Djeda Mraza.

"Oni koji žele mogu imati, a oni koji ne žele i ne moraju", bila je decidna direktorica.