BiH
0

Određen pritvor medicinskoj sestri koja je oštetila građane za više od 90.000 KM

Piše: D. Brkić
Muniri Zildžić (51), dugogodišnjoj uposlenici Doma zdravlja u Tuzli, Općinski sud u Tuzli odredio je mjeru jednomjesečnog istražnog pritvora. Zildžićevu su uhapsili službenici Federalne uprave policije u srijedu popodne, a sumnja se kako je počinila produženo krivično djelo prevare.

U Kantonalnom tužilaštvu TK-a navode kako postoji osnovana sumnja da je Zildžićeva kao uposlenica Doma zdravlja u periodu od 2010. do kraja 2013. godine počinila deset prevara i da je na taj način pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 90.000 KM.

"Prilikom činjenja krivičnih djela predstavljala se na različite načine i većem broju ljudi obećavala da će im za novčanu nagradu osigurati zaposlenje u zdravstvenoj instituciji, osigurati kredite u banci, polaganje ispita na fakultetu ili omogućiti sticanje prava na penziju“, navodi Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

U Domu zdravlja Tuzla kažu kako su protiv Zildžićeve još 2010. godine pokrenuli disciplinski postupak zbog prijave jednog građanina.

"Disciplinskim postupkom ustanovili smo da možda ima elemenata nezakonitog rada te smo izvještaj proslijedili Kantonalnom tužilaštvu TK. Dvije godine kasnije informisali smo se o tome dokle je došla istraga, a jučer nam je saopšteno kako je osumnjičena uhapšena“, kaže Adis Nišić, portparol Doma zdravlja u Tuzli.

Sumnja se kako je Munira Zildžić imala dobre veze u jednoj banci te je stoga obećavala građanima kako im može obezbjediti povoljne kredite.

Nakon hapšenja Munira Zildžić predata je u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK, gdje je ispitana. Istraga se nastavlja.