Vlada RS
0

Odobreno 350.000 KM za stambeno zbrinjavanje ugroženih porodica

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas izmjene i dopune Zakona o zaštiti naziva Republike Srpske.

Razlozi za donošenje izmjena ovog zakona sadržani su u potrebi usaglašavanja ovog zakona sa Zakonom o republičkoj upravi, kao i u potrebi da se pojedina zakonska rješenja preciznije definiraju, navodi u entitetskoj vladi.

Prema važećem zakonu, za upotrebu naziva Republike Srpske potrebno je odobrenje nadležnog organa.

Naime, pravne osobe koje u svom nazivu žele da upotrebljavaju naziv Republike Srpske to pravo mogu ostvariti pod sljedećim uslovima: da svojim osnivačkim aktom, statutom, godišnjim planom aktivnosti i godišnjim finansijskim planom utvrđuju da će djelovati, odnosno vršiti aktivnosti na teritoriji cijele RS, da se kroz njihovu djelatnost, odnosno aktivnost nedvosmisleno može utvrditi da će promovirati naziv RS i da je to od interesa za taj entitet, kao i da upotreba naziva Republike Srpske nije u suprotnosti s unutrašnjim i međunarodnim pravnim poretkom i moralom.

Upotreba naziva Republike Srpske bez odobrenja nadležnog organa ovog zakona predstavlja prekršaj za koji je zaprijećena kazna od od 1.500 do 7.500 KM za pravne osobe, od 300 do 750 KM kaznit će se odgovorna osoba u pravnom subjektu, a od 300 do 750 KM osoba koje samostalno obavlja poslovnu djelatnost.

Odredbe ovog zakona ne odnose se na republičke organe i druge organizacije koje su osnovane zakonom ili drugim aktom nadležnog organa Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske danas je na sjednici u Banjoj Luci prihvatila i informaciju o realizaciji projekta „Stambeno zbrinjavanje socijalno najugroženijih kategorija – Srbi Zeničke regije“.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš izjavio je na konferenciji za novinare da je, do sada, iz planiranih sredstava, pomognuto stambeno zbrinjavanje 27 porodica, te da je Vlada danas odobrila dodatnih 350.000 KM za stambeno zbrinjavanje preostale 23 porodice, kao i dodatnih 30.000 KM za rješavanje priključaka od vodovoda do struje.

Čordaš je naveo da će od ovih 50 porodica, jedna biti zbrinuta u općini Bosanska Gradiška, a ostale u Bratuncu, Zvorniku i Bijeljini.

Entitetska vlada je utvrdila i Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji te Nacrt zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti.