Dom naroda FBiH
0

Odobrene izmjene zakona koje će spasiti radnike "Krivaje"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na današnjoj sjednici Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu delegati su na inicijativu federalnog premijera Mustafe Mujezinovića ponovno uvrstili u dnevni red dopune Zakona o privrednim društvima FBiH iako su ih glasanjem odbacili na svojoj vanrednoj sjednici otvorenoj protekle sedmice.

Ovog puta su dali podršku dopunama za koje je premijer kazao da će spasiti 1.900 radnika zavidovićke kompanije "Krivaja".

Na inicijativu Kluba hrvatskih delegata usvojen je i zaključak da ubuduće Parlament Federacije mora dati saglasnost za svako izdvajanje iz budžeta Federacije, i to za bilo koju firmu na koju se mogu odnositi danas odobrene dopune.

Tokom prethodne delegatske rasprave o predloženom tekstu premijer je naveo je da je jedan od uslova za spašavanje radnika zavidovićke kompanije registracija nove firme "Krivaja 1884", koja će biti omogućena odobrenim izmjenama Zakona o privrednim društvima.

Najveći oponent njegovom prijedlogu bila je delegatkinja Elvira Abdić-Jelenović.

Ona je kazala da je zapravo u pitanju "fin, moderan način pljačke i kriminala", te da će odobrene zakonske dopune omogućiti Vladi da u svim preduzećima u kojima država ima udio u vlasništvu registrira društvo s ograničenom odgovornošću. U slučaju "Krivaje", preregistracija će biti izvršena tako što će d.o.o biti stvoren iz dioničkog društva, napomenula je.

Iz izlaganja ove delegatkinje, koja je vrlo često u protekle četiri godine mandata govorila o propasti kompanije "Agrokomkerc" iz Velike Kladuše i za to optuživala vlast, proizlazi da se njena konstatacija o "modernom načinu pljačke i kriminala" odnosi i na taj nekadašnji velikokladuški privredni gigant.

Premijer Mujezinović je pak insistirao da će radnici "Krivaje" biti spašeni odobrenim mjerama i da će registracijom "Krivaje 1884" Federacija dobiti još jednog poreznog obveznika koji će doprinositi budžetu.

Dugovi prema radnicima bit će izmirivani prodajom neperspektivnog dijela kompanije (nakon stečaja) te iz pasivnog podbilansa uknjiženog na osnovu kvalitetnog "Krivajinog" zemljišta van granica BiH, u Crnoj Gori.

Federalni budžet neće trpjeti, kazao je dalje premijer i delegatkinji Abdić-Jelenović odgovorio da ovaj primjer može pomoći i "Agrokomercu" te drugim firmama ako se osmisle kvalitetni programi.

Elvira Abdić-Jelenović je novinarima rekla još da će odobrene zakonske dopune otvoriti put vlastima "da stave šapu" na imovinu iz podbilansa preduzeća te da tako obeštećuju radnike na osnovu imovine koju su oni (radnici) sami stvarali.

Njena kolegica iz Kluba Hrvata u Domu naroda Lidija Bradara prigovorila je i na proceduralni put odobrenog teksta jer je on protekle sedmice već jednom odbijen u istom ovom domu.

Kao način da ponovno bude uvršten u dnevni red, Kolegij Doma je nakon inicijative premijera Mujezinovića dogovorio da nakon okončanja vanredne sjednice, koja je započela protekle sedmice i završena danas, bude otvorena još jedna, nova, što je učinjeno, te da za njen dnevni red ponovno budu kandidirane zakonske izmjene o privrednim društvima.

Lidija Bradara je konstatirala da takav način ponovnog uvrštavanja jedne te iste problematike na dnevni red "nema nikakve veze s poslovnikom", a prigovorila je Vladi i to da u ovom slučaju govori samo o spašavanju jedne kompanije uprkos tome što preduzeća s teškoćama ima mnogo više.

Ova sjednica Doma naroda neće biti posljednja u aktulenom mandatu ako i Predstavnički dom bude imao još sjednica, rekao je predsjedavajući Stjepan Krešić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić već je najavio zasjedanje tog nivoa u ovom mandatu odmah nakon predstojećih oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini.