Federalni parlament
0

Odobren zakon o reviziji u oblasti boračko-invalidske zaštite

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je otvorena jučer, nastavljena je danas u Sarajevu odobravanjem zakona kojim predlagač, Federalna vlada, najavljuje reviziju davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.

Odobreni tekst ne sadrži amandman kojim su poslanik Zijat Mušić, a potom istovjetno i parlamentarni Odbor za boračko-invalidsku zaštitu, predlagali da u procesu revizije, sadašnji korisnici naknada iz budžeta za boračko-invalidsku zaštitu, svoje učešće u odbrambenim ratnim jedinicama dokazuju u jednomjesečnom roku na osnovu potvrda o neisplaćenim vojničkim plaćama.

Mušić i Odbor su također predlagali da naknade budu ukinute svima koji su bez odobrenja napustili vojsku prije 23. decembra 1995. godine.

Prema obrazloženjima predlagača, cilj zakona je da mjesečne naknade iz budžeta po ovom osnovu nastave primati korisnici koji su ih zaista zaslužili, a da budu uskraćene onima koji su ih stekli na osnovu nevalidne dokumentacije.

O ovom zakonu bit će riječi i na vanrednoj sjednici federalnog Doma naroda.

Na zahtjev četiri vladajuće stranke - Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske demokratske zajednice 1990, poslanici Predstavničkog doma danas su uz zakon odobrili inicijativu kojom se od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine traži pokretanje procedure za donošenje bosanskohercegovačkog zakona o zaštiti žrtava genocida.