Predstavnički dom PFBiH
0

Odobren prijedlog zakona o transplantaciji ljudskih organa i tkiva

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je danas počela dvodnevna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Odmah na početku odobren je većinom glasova Prijedlog zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja koji je Federalna vlada kao predlagač inovirala prijedlozima poslanika datim tokom nedavne parlamentarne rasprave o ovom tekstu.

Vlada je, naime, nasuprot vlastitom ranijem prijedlogu, odobrila poslaničku sugestiju da za transplantaciju organa i tkiva s umrle osobe (kadaverična transplantacija) medicinari moraju imati evidentiranu saglasnost donora datu za njihova života, a ako te saglasnosti nema, treba pribaviti saglasnost članova njihovih porodica.

Donorska saglasnost data za života, prema ovom tekstu, evidentira se u centru za transplantacijsku medicinu pri Federalnom ministarstvu zdravstva koji vodi registar osoba saglasnih da daruju svoje organe i tkiva nakon smrti radi spašavanja nečijeg tuđeg zdravlja i života.

Prethodno, do uspostave tog registra, uzmanje organa i tkiva s umrle osobe odvijat će se uz saglasnost donorove porodice, i to u roku od pet godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Ovdje je ostavljena mogućnost da Parlament FBiH produži taj rok u kojem medicinari traže saglasnost porodice.

Uz tekst zakona, danas su poslanici usvojili zaključak predložen iz Federalne vlade da u roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona bude proveden postupak izjašnjavanja stanovništva u FBiH o tome da li žele da daruju svoje organe i tkiva nakon smrti ili ne.

Postupak izjašnjavanja bit će proveden putem institucije izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, a za ovaj proces bit će osiguran novac u federalnom budžetu za iduću godinu.

Raniji Vladin prijedlog o transplantaciji organa i tkiva s umrle osobe, koji definitivno nije ostao u tekstu, predviđao je takozvanu pretpostavljenu saglasnost donora, a to je značilo da bi svako bio donor organa nakon smrti ako za života ne bi izjavio suprotno.

Nakon odobravanja zakona o transplantaciji organa, danas je otvorena nova zasebna sjednica Predstavničkog doma, a za njen dnevni red najavljen je Prijedlog zakona o reviziji korisnika prava iz boračko-invalidske zaštite.

U parlamentarnu proceduru ovaj tekst je upućen iz Federalne vlade s prijedlogom da ga poslanici razmotre po hitnom postupku.

Predlagač je sugerirao skraćeni postupak za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u vlasništvu FBiH.

Mnoštvo drugih zakona predloženo je za ovu sjednicu u redovnoj proceduri, a među njima izmjene i dopune legislative o cestovnom prijevozu FBiH, o upravljanju otpadom te zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH, o finansijsko-informatičkoj agenciji, kao i o građevinskim proizvodima.

U nacrtu su izmjene Zakona o igrama na sreću, zatim zakoni o eksplozivnim materijalima FBiH, o privatnim detektivima, o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama te drugi tekstovi.

Uporedo s ovim zasjedanjem, na platou ispred zgrade Federalnog parlamenta traju protesti sindikalnih organizacija metalaca, industrije kože, tekstila, obuće i gume.

Sindikalci traže da odgovorni ispoštuju već ranije usvojene mjere u Federalnom parlamentu kojima bi trebalo unaprijediti status radnika zaposlenih u ovim industrijskim granama.