Pomršeni računi
311

Odmotava se klupko sprege politike i kriminala: SDA-ovog štićenika Drndu prijavio Konaković

Piše: Ibro Čavčić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Hapšenje Nermina Drnde u sklopu predmeta "Balkan" samo je nastavak političke trakavice koja je dovela do raskola u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, a što je dovelo u pitanje funkcioniranje izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo i, još izvjesnije, slobodu moćnih privrednika učahurenih uz skute SDA.

Nermin Drnda kojeg se tereti za krivična djela primanja dara i drugih oblika koristi imenovan je na funkciju vršioca dužnosti direktora Direkcije za puteve Kantona Sarajevo po prijedlogu SDA.

Slijed događaja, prije i poslije hapšenja v. d. direktora Nermina Drnde i njegovog pomoćnika Hajrudina Djedovića, ponovo je aktuelizirao riječi premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića koji je ranije kazao da ne želi braniti one čiji je kriminal dokazao.

Premijer Konaković je za Klix.ba potvrdio da je kriminal unutar SDA, o kojem je govorio nakon što je obznanio da napušta stranku, uz ostalo, povezan i s hapšenjem u sklopu predmeta kodnog naziva "Balkan".

"Grupa privrednika je u junu 2017. godine došla u moj kabinet i prijavila korupciju u Direkciji za ceste Kantona Sarajevo. Mi smo to proslijedili Timu za borbu protiv korupcije, a oni dalje nadležnim institucijama", kazao je Konaković za Klix.ba.

Dodao je da je Drnda imenovan na funkciju v. d. direktora Direkcije za puteve Kantona Sarajevo po prijedlogu SDA.

"Stigao je i prijedlog za njegovo imenovanje na ovu funkciju, na mandat od četiri godine. Polovinom prošle godine sam dobio informacije koje govore o korupciji u Direkciji za puteve i naložio sam ministru Muji Fiši da se to imenovanje zaustavi", rekao je Konaković.

Prema njegovim riječima, više puta je imao zahtjeve od ljudi iz stranke i nekih zastupnika iz Kluba SDA da se imenovanje završi.

"Nisam to dozvolio. Ti su zastupnici danas potpisnici zahtjeva za moju smjenu", kazao je Konaković za Klix.ba.

Drnda je, kako saznajemo, prilikom ispitivanja u Tužilaštvu KS priznao ono što mu se stavlja na teret i otkrio kod koga se nalazi novac koji su protivpravno stekli od privrednih subjekata, zahvaljujući namještanju tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija za puteve KS.

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva KS, a postupajući tužilac Borislav Čekić je kazao da je Drnda tokom ispitivanja obmanuo Tužilaštvo kazavši gdje se novac nalazi, ali da je, navodno, nakon pretresa utvrđeno da nije govorio istinu.

Podsjećamo, Nermin Drnda i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović osumnjičeni su da su od sredine 2016. do kraja 2017. od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto od naplaćenih faktura.