Nakon 11 godina pravne bitke
0

FOTO / Odmaralište u Dućama kod Splita vraćeno Općini Zenica

FENA
Zapušteno zeničko odmaralište kod Splita
Zapušteno zeničko odmaralište kod Splita
Općinski sud u Splitu donio je pravomoćnu i izvršnu presudu po kojoj je Općina Zenica proglašena jedinim i isključivim vlasnikom odmarališta Duće kod Omiša, ukupne površine 11.000 kvadratnih metara.

Direktor Uprave za imovinskopravne, geodetske poslove i katastar Općine Zenica Hazbo Ličina kazao je na današnjoj pres-konferenciji da je time završena pravna borba koja je trajala 11 godina o dokazivanju prava na zemljište, koje je prema Prostornom planu Duća ocijenjeno kao elitni turistički resor.

Općina Zenica, naime, tužila je Republiku Hrvatsku jer je na području nekadašnjeg “zeničkog odmarališta” povukla nezakonitu granicu pomorskog dobra te na taj način oduzela čitav plato uz plažu na kojemu su se nekada nalazili igralište za nogomet i košarku.

Ličina je danas najavio da sada slijedi razmatranje brojnih opcija o budućnosti odmarališta.

Sa današnje pres-konferencije (Foto: Klix.ba)
Sa današnje pres-konferencije (Foto: Klix.ba)
Jedna je prodaja i to za minimalni iznos od 10 miliona eura, druga je zajedničko ulaganje Zenice i nekog od gradova pobratima, a treća je da Zenica svojim sredstvima finansira izgradnju odmarališta ili hotela, što je u ovom trenutku nerealno očekivati, kazao je Ličina.