Ambasada SAD
0

Odluka o Sadoviću u rukama vlasti BiH

Sarajevo-x.com
Tarik Sadović (Foto: Sarajevo-x.com)
Tarik Sadović (Foto: Sarajevo-x.com)
Komentirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića da vrh SDA insistira na njegovoj smjeni pod pritiscima prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH Raffija Gregoriana i ambasadora SAD Charlesa Englisha, iz Američke ambasade u BiH poručuju da odluku o ovom pitanju treba da donesu isključivo vlasti u BiH.
  • Odgovarajuća osnova za jednu takvu odluku treba da budu rezultati koje ta osoba postiže kao i mogućnost iskazivanja liderskih sposobnosti koje su neophodne da bi se rješavala važna sigurnosna pitanja sa kojima se BIH suočava – kažu iz Ambasade SAD u BiH.

Sadović je podsjećamo danas ustvrdio da je provjerena činjenica da Gregorian i English ultimativnu traže njegovo uklanjenje sa mjesta državnog premijera sigurnosti, te da je Sulejman Tihić prije Kongresa SDA obećao Amerikancima da će zatražiti njegovu ostavku.

"Pošto je Predsjedništvo SDA zaključilo da ministar sigurnosti treba da podnese ostavku, ovim putem ih obavještavam da ću to uraditi samo ako predsjednik Tihić javno kaže da je podlegao pritisku i objavi spisak svih primjedbi koje je iznio na sjednici Predsjedništva i pruži mi priliku da se javno očitujem", poručio je Sadović.