BiH
116

Odlična prilika za nova iskustva: 11 srednjoškolaca iz čitave BiH otputovalo u SAD

Piše: Lejla Čolak
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danas je 11 učenika i učenica iz svih dijelova BiH otputovalo u Sjedinjene Američke Države na jednogodišnji program školovanja i razmjene učenika.

Učenici i učenice iz svih dijelova BiH će tokom svog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama živjeti u američkim porodicama i pohađati američku srednju školu.

U pitanju je Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) stipendija, koja je u potpunosti je sponzorisana od strane State Departmenta, a u Bosni i Hercegovini je implementira organizacija American Councils for International Education u saradnji sa Američkom ambasadom u Sarajevu.

Stipendija je namijenjena učenicima prvih i drugih razreda svih srednjih škola na području Bosne i Hercegovine, a ukoliko ste zainteresirani za apliciranje, datumi i lokacije testiranja u narednoj školskoj godini bit će objavljeni na zvaničnoj web stranici krajem augusta.

Nova iskustva i prilika za upoznavanje američke kulture

Jedna od učenica, Vanesa Tinić (16) iz Tuzle, koja se na testiranje prijavila prošle godine, kaže kako očekuje mnogo pozitivnih iskustava.

"Želim da živim u američkoj porodici i upoznam njihov način života, kulturu, mentalitet, način školovanja i svoje vršnjake. U pitanju je jedno životno iskustvo koje imam priliku proživjeti sad, sa svojih 16 godina i zahvaljujem se svima koji su nam to omogućili", kazala je Vanesa za Klix.ba.

Dunja Jezeraškić iz Viteza (16) na program se, kako kaže, prijavila jer je oduvijek imala želju posjetiti Ameriku, budući da ju je zanimao američki način života, za kojeg vjeruje da se dosta razlikuje od onoga što imamo priliku gledati na filmovima i serijama.

"Željela sam to iskusiti i vidjeti, doživjeti nova iskustva i malo se osamostaliti. Sve je novo i uzbudljivo i nadam se da ću upoznati nove prijatelje i porodicu koja će me primiti u svoj dom", priča Dunja, te dodaje kako bi bilo jako dobro kad bi nakon ovog programa mogla aplicirati na neki od američkih univerziteta.

Josip Andrić (17) iz Vareša, jedini učenik iz svoje škole koji je aplicirao i dobio ovu stipendiju. Za Klix.ba kaže kako očekuje mnoštvo pozitivnih iskustava i veliku promjenu u životu.

"Velika je stvar deset mjeseci provesti bez porodice na drugom kontinentu, u novoj sredini, novoj školi, sa novim ljudima...", priča Josip i dodaje kako su mu za vrijeme priprema, u zadnjih deset mjeseci, roditelji bili velika podrška i pomoć.

"Začudo, nisu plakali jučer na rastanku...", kaže uz smijeh.

Nema štele - poziv za učenike iz svih dijelova BiH

Ovo je peta generacija učenika koja ide na program razmjene učenika, a od septembra kreću testiranja za novu generaciju. Testiranja će biti obavljena u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru i Sarajevu, a priliku da odu na školovanje u Sjedinjene Američke Države na godinu dana imaju učenici iz svih dijelova BiH, rođeni između 1. januara 1999. i 16. jula 2000. godine, koji su prvi ili drugi razred srednje škole.

"Ono u čemu se ogleda ljepota ovog programa jeste raznolikost – tu su učenici iz raznih dijelova BiH, a put imamo srednjoškolce iz Bijeljine, Brčkog, Sarajeva, Tuzle, Viteza, Vareša, Bihaća i Banje Luke", pojašnjava u razgovoru za Klix.ba Luljeta Koshi, direktorica American Councils for International Education, te dodaje kako joj je jako drago kada učenici koji nisu iz gradova u kojima rade testrianje dođu da apliciraju.

"Često mi znaju postaviti pitanje – ima li štele? Nema štele. Selekcija se radi u Washingtonu, njima je bitno znanje engleskog jezika, ali ono nije eliminatorni faktor. Učenici moraju znati engleski dovoljno dobro da se mogu sporazumijevati i komunicirati, kao i pohađati školu na engleskom jeziku", pojašnjava Luljeta Koshi.

"Svi su dobrodošli"

Ove godine je 12 srednjoškolaca dobilo stipendije za školovanje u SAD, a među njima je i jedna djevojka koja je slijepa i koja se trenutno nalazi u Moldaviji.

"Drago nam je što u našem programu imamo i osobe sa invaliditetom ili poteškoćama u razvoju, svi su dobrodošli. Ovi učenici su nevjerovatni i rade zaista nevjerovatne stvari. Ovo je prilika za njih da nastave biti aktivni i nastave aktivnosti unutar svoje zajednice", kazala je.

Eric Catalfamo, ataše za kulturu u Američkoj ambasadi u Sarajevu kazao je u razgovoru za Klix.ba kako su jako ponosni na njihove programe jer je razmjena učenika najbolji način da mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine upoznaju Amerikance i obrnuto, te razmijene zajednička iskustva.

"Ova djeca imaju priliku pokazati Amerikancima šta je Bosna, kao i naučiti dosta o američkoj kulturi, te se vratiti sa novim iskustvima i pogledom na svijet", zaključio je Eric Catalfamo.