BiH
0

Odgođena parlamentarna rasprava o gradnji novih elektrana

FENA
Na zahtjev premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu značajnim brojem glasova parlamentarne većine i opozicije odgođena je rasprava o predloženoj odluci Vlade FBiH koja se odnosi na uvođenje stranih strateških partnera u namjeravanu gradnju novih elektroenergetskih objekata u FBiH.

«Vlada Federacije BiH je zaključila da se izabere međunarodna konsultantska kuća koja bi izvršila ocjenu referentnosti i sposobnosti potencijalnih strateških partnera. Nakon ove ocjene, poslanici bi imali bolje polazne osnove za kvalitetniju raspravu, a i čitav proces bio bi transparentniji. Zato tražim da se ova tačka dnevnog reda odgodi», rekao je premijer.

Nakon što su poslanici glasanjem uvažili Brankovićev zahtjev, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo je u izjavi novinarima pohvalio premijerov potez.

Smisao Brankovićeve intervencije on vidi u čekanju sigurne političke klime u kojoj će podršku u Parlamentu dobiti najavljeni Vladin projekt koji je dosad oštro osporavan u jednom dijelu javnosti.

Hećo ističe da je to najznačajniji projekt nakon rata u FBiH, da je generacijski te da otvara perspektive ne samo u energetskom sektoru. Zato je veoma važno da bude odobren u Parlamentu, naglašava.

Na novinarsko pitanje da li Stranka za BiH, kojoj pripada ovaj ministar, u daljnjem toku događaja ovim projektom može uvjetovati i opstanak koalicije sa Strankom demokratske akcije, Hećo je kazao da je»koalcija SDA - SBiH mnogo značajnija i potrebna je za opstanak države, a ne samo za ovaj projekt».

Prijedlog odluke o izboru strateških partnera za pripremu gradnje, gradnju i korišćenje novih elektroenergetskih objekata u FBiH, o kojoj je danas odgođena parlamentarna rasprava, dostavljen je ranije u Parlament.

U tom dokumentu Vlada najavljuje gradnju nove četiri hidroelektrane i četiri termoelektrane u FBiH, obrazlažući da je riječ o vanredno važnom i plodonosnom projektu koji će između ostalog riješiti dugogodišnje egzistencijalne probleme rudnika.

Vlada najavljuje i pripajanje rudnika elektroprivredama u entitetu.

Predviđena je izgradnja hidroelektrana Ustikolina, Vranduk, Unac i Vrilo te četiriju novih termoenergetskih objekata.

Kao budući strateški partneri Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Javnom preduzeću Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar spominje se Konzorcij APET Grupa iz Austrije (Austrian Power and Environment Technology GmbH) kao potencijalni strateški partner Elektroprivredi u Sarajevu za pripremu izgradnje, izgradnju i korišćenje budućih hidroelektrana Ustikolina i Vranduk. Ovaj konzorcij je predviđeni partner i mostarskoj Elektroprivredi u vezi s najavljenom gradnjom i korišćenjem objekata HE Vrilo i kompleksa rudnici i termoelektrane (RiTE) Kongora.

Njemačka kompanija EnBW, Energie Baden-Wurttemberg AG planirani je partner za gradnju novog bloka u tuzlanskoj termoelektrani, za kompleks rudnici i termoelektrana Bugojno i za buduću hidroelektranu Unac (ranije Rmanj Manastir), a Konzorcij JSC KazTransGas i BMG Grupa iz Kazahstana za pripremu izgradnje, gradnju i korišćenje buduće termoelektrane Kakanj.

Federalna vlada naročito ističe da bi se buduće strateško partnerstvo zasnivalo na proizvodu, a ne na vlasništvu, jer bi Federacija, prema Vladinim tvrdnjama, ostala vlasnik resursa.

Njen projekt podržavaju i sindikati rudara čiji su predstavnici također prisustvovali dijelu današnje sjednice u Parlamentu koja se odnosila na ovu tačku dnevnog reda.

Ministar Hećo, odgovarajući na novinarska pitanja, ističe da rudari ovim dolaskom u Parlament nisu izmanipulirani, već da su se pojavili samoinicijativno, prepoznavši značaj projekta i za rješavanje izuzetno teških problema njihovih preduzeća.