BiH
0

Odgođen štrajk uposlenika Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Sindikalne organizacije Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru  Safet Isić i predsjednica Štrajkačkog odbora Elma Temim danas su na konferenciji za novinare najavili početak pregovora sa Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona čime je odgođen ranije najavljeni štrajk uposlenika Univerziteta.

Vlada HNK-a je danas pred početak najavljenog štrajka poslala sindikatu odluku o formiranju Mirovnog vijeća koje bi u narednom periodu trebalo razmatrati zahtjeve sindikalnih organizacija Univerziteta.

"Ne znamo zašto je Vlada čekala zadnji dan, dan stupanja u štrajk, da bi donijela odluku o formiranju Mirovnog vijeća“, kazala je Temim. Prema njenim riječima, Sindikat je iz medija saznao za mišljenje premijera Vlada Denisa Lasića da će visoko obrazovanje iduće godine biti uvršteno među budžetske korisnike.

Stoga su, kazala je Temim, odlučili zatražiti i razgovor sa premijerom Lasićem.

Mirovno vijeće, kako je to predviđeno Zakonom o štrajku, samo je jedna od mjera provođenja štrajka. Ukoliko posredstvom Mirovnog vijeća ne dođe do ispunjenja njihovih zahtjeva, Sindikat je najavio obustavu nastave.

"Nadam se da će sindikat u procesu mirenja naći zajednički jezik sa Vladom i da ćemo doći do sporazuma“, naglasio je predsjednik sindikata Isić.

Sindikat je od Vlade tražio pozicionirane Univerziteta u red korisnika budžeta za 2014. i isplatu neisplaćenih tranši definiranih budžetom za 2013. i zadržavanje visine granta za 2013. na nivou od tri miliona KM.