BiH
1

Odbor građevinara PK FBiH protiv generaliziranja i narušavanja imidža struke

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odbor građevinara Privredne komore Federacije BiH izrazio je žaljenje i suosjećanje članovima porodicama poginulih radnika, kolegama i uposlenicima privrednog društva "Famus gradnja" dodajući da je ta nesreća sve učinila nesretnim, ali i pobudila dodatni oprez kod svih građevinara, na gradilištu, u menadžmentu, i općenito u struci.

Iz tog razloga iniciraju i naglašavaju, nadležnim organima u BiH, značaj dokazivanja odgovornosti za svaki, pa i taj propust rada u građevinarstvu.

Istovremeno, ističu da nisu saglasni i ne smatraju osnovanim generaliziranje poslovanja u građevinarstvu Bosne i Hercegovine, koje danas, samo u Federaciji BiH, na gradilištima upošljava oko 10.000 radnika.

Smatraju da narušavanje imidža građevinarstva kao struke, i upućivanje na kolektivnu odgovornost u ovom slučaju, nije opravdano.

U konkretnom slučaju nesreće na Marijin Dvoru, stav Odbora građevinara PK FBiH je da što hitnije budu utvrđeni uzroci nesreće i odgovorni za nju, ali ne smatraju neophodnim postupak lišavanja slobode vlasnika, direktora i šefa gradilišta kompanije, izvođača radova, za koje tvrde da su u ovom slučaju pokazali visok stepen kooperativnosti i saradnje u istrazi i stavili se na raspolaganje u istrazi, te i u ovim teškim momentima iznašli načina da pruže podršku porodicama nastradalih.

"Naša želja je da se niti ova, niti nedavna nesreća u rudniku s gubitkom pet života, nikada ne ponovi", saopćeno je iz Odbora građevinara Privredne komore FBiH.