BiH
0

Odbijena Karadžićeva žalba na vraćanje optužbi za genocid

FENA
Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP)
Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP)
Apelaciono vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbu Radovana Karadžića kojom je tražio da se ponovno razmotri njegov zahtjev za oslobađanje od krivice za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina nakon dokaznog postupka optužbe, javlja BIRN-Justice Report.

Theodor Meron, predsjedavajući Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u odluci je naveo da je Apelaciono vijeće već donijelo konačnu odluku o Karadžićevom zahtjevu za oslobađanje nakon dokaza Haškog tužilaštva, te da će se o eventualnoj krivici za genocid u općinama odlučiti u presudi.

Nakon što je Karadžić zatražio oslobađanje nakon dokaznog postupka Haškog tužilaštva, Sudsko vijeće je krajem juna prošle godine utvrdilo da su tužioci izveli dovoljno dokaza protiv njega po deset tačaka optužnice, ali ga je oslobodilo optužbe za genocid u sedam općina u BiH.

Međutim, Apelaciono vijeće MKSJ-a je u julu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu za genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku 1992. godine i vratilo tu tačku optužnice protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Karadžić se žalio na ovu odluku i zatražio da Sudsko vijeće iznova donese odluku, ali je ovaj njegov zahtjev odbijen.

Karadžiću se, kao bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njene vojske, sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

On je optužen za genocid počinjen 1995. u Srebrenici i 1992. godine u sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Karadžiću će biti nastavljeno 28. oktobra, nakon dvomjesečne pauze koja je odobrena kako bi se optuženi pripremio za izvođenje odbrane od optužbi za genocid u općinama 1992. godine.