BiH
0

Odbijen zahtjev za obnovu suđenja Novaku Đukiću

Anadolija
Novak Đukić
Novak Đukić
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je danas zahtjev odbrane generala Vojske Republike Srpske (VRS) Novaka Đukića za obnovu suđenja

Đukić je pravomoćno okončanom postupku u Sudu BiH 2010. godine proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" VRS, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Ovom prilikom na Tuzlanskoj kapiji poginula je 71, a ranjeno više od 150 osoba.

Đukić je negirao da je odgovoran za taj zločine.

"Ja osuđujem sve ratne zločine, a posebno ovaj počinjen na Tuzlanskoj kapiji. Ali ja nisam uzrok tome, želim dati svoj doprinos tome da se ovaj slučaj razriješi. Narodi u BiH imaju pravo na istinu, ja želim da ostanem u BiH i ne idem nigdje odavde", kazao je Đukić.

Njegov branilac Dušan Tomić je istakao da nije jasno da li je "ovo sad obnova postupka ili nastavak drugostepenog postupka", te "kako sada popuniti ovu pravnu prazninu".

"Ovaj čovjek je kolateralna šteta zločina koji su drugi počinili. Tražimo da se ukine prvostepena presuda i da dođemo do istine, jer Tuzlanska kapija je najčuvanija tajna u BiH", rekao je Tomić.

Naglasio je da Tužilaštvo BiH nije predložilo da se odredi mjera pritvora odmah nego samo u slučaju da se izrekne kazna optuženom. Zato tražimo od Suda BiH da se zakaže nova sjednica i da se pripreme za izlaganje naše žalbe.

Sudija Suda BiH Dragomir Vukoje nakon toga naveo je kako ''nije moguće ponavljanje presude u slučaju Đukića''.

Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH je istakao kako “ovo Apelacionog vijeće nije u situaciji da ponavlja postupak nego je da izvrši odluku Ustavnog suda”.

Vijeća Apelacijskoga odjeljenja Suda BiH je zaključilo kako se odbija prijedlog za odlaganje glavnog pretresa.

"Ne diramo onaj dio presude kako je to ranije odlučeno. Nema iznošenja novih dokaza", rekao je sudija Vukoje.

Tomić je nakon toga kazao kako ne želi da učestvuje u ovom postupku protiv Đukića čime je otkazao punomoć u odbrani svoga klijenta kojeg je zastupao četiri godine.

"Ne želim da učestvujemo. Ovo je pravno nasilje. Nemamo šanse da javnosti kažemo ko je počinio zločin na Tuzlanskoj kapiji", kazao je Tomić koji je nakon toga demonstrativno izišao iz sudnice.

Nakon toga, advokatski tim koji predstavlja Đukića naveo je kako će glavni branilac Đukića od sada biti advokat Milorad Ivošević. Tri člana pravnog tima Đukića su zatražili izuzeće vijeća Apelacionog suda i predsjednice Suda Meddžide Kreso.

Pravni tim Đukića će u roku od osam dana podnijeti zahtjev za izuzeće, koji su obrazložili činjenicom da je Vijeće u istom sastavu odlučivalo i u prethodnom postupku.

Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 23. januara 2014. godine usvojio apelaciju osuđenika Novaka Đukića, utvrdio povredu prava optuženika iz članka 7. stavak 1. Europske konvencije, te ukinuo drugostupanjsku presudu Suda BiH i naložio Sudu BiH.

Đukić je ranije presudom Suda Bosne i Hercegovine proglašen krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnoga stanovništva i osuđen na kaznu dugotrajnoga zatvora u trajanju od 25 godina.

Đukić je 14. februara, pušten na slobodu iz zatvora u Banjoj Luci.