Predstavnički dom PSBiH
0

Odbijen Prijedlog zakona o praznicima BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije prihvatio Prijedlog zakona o praznicima BiH koji je predložio poslanik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović.

Predloženi zakon nije podržao dovoljan broj poslanika iz Republike Srpske.

Ovaj zakonski prijedlog predviđao je da državni praznici BiH budu: Nova godina; 1. mart - Dan nezavisnosti BiH; 1. maj - Međunarodni praznik rada; 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope; 22. maj - Dan pristupanja BiH u članstvo Organizacije ujedinjenih naroda; 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i svih ratova; 27. juli - Dan ustanka protiv fašizma u BiH i 25. novembar - Dan državnosti BiH.

Na prijedlog zakona bilo je uloženo 65 amandmana, od čega je samo predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković predložio 50 amandmana. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, koja je podržala predloženi zakon, prihvatila je samo jedan njegov amandman koji predviđa da državni praznik bude i “Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta”, koji se obilježava 27. januara.

Poslanici su se prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, izjašnjavali i o SNSD-ovim amandmanima koje nisu podržali, dok je Živković prije izjašnjavanja odustao od svojih 49 amandmana.

U prvom čitanju je podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiju su predlagači poslanici Milorad Živković, Niko Lozančić i Šefik Džaferović.

Među predloženim izmjenama je i ona koja se odnosi na visinu priloga koji politička stranka može primiti od fizičke ili pravne osobe.

Umjesto dosadašnje odredbe da ukupan iznos jednokratnog priloga ne smije premašiti osam prosječnih plaća u jednoj kalendarskoj godini, predviđeno je da "ukupan iznos svih priloga jedne fizičke osobe u jednoj kalendarskoj godini ne smije premašiti osam prosječnih neto plaća, a ukupan iznos svih priloga jedne pravne osobe u jednoj kalendarskoj godini ne smije premašiti 15 prosječnih neto plaća“.

Predstavnički dom nije prihvatio zahtjev poslanika Nike Lozančića da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH razmatra po hitnom postupku, tako da će ovaj zakonski prijedlog biti razmatran po skraćenoj procedure.

Poslanici su prihvatili zaključak da se prijedlog ovog zakona uputi Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu kako bi se i oni izjasnili o njemu.

Nije prihvaćen zahtjev Vijeća ministara BiH da se prijedlozi zakona o usvajanju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH razmatraju po hitnom postupku.

Predstavnički dom imenovao je zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića za vršioca dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Poslanici su usvojili Izvještaj o radu Istražne komisije za provjeru navoda o raspodjeli CEMT dozvola, uz predložene zaključke.

Jednim od njih se traži od Ministarstva komunikacija i prometa BiH da osnuje radnu grupu u kojoj bi bili eksperti iz oblasti međunarodnog drumskog prijevoza, sa zadatkom da izvrše analizu postojećeg stanja u primjeni Pravilnika o kriterijima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prijevoz tereta domaćim prijevoznicima i da na osnovu toga bude sačinjen Prijedlog za izmjene i dopune Pravilnika.

Drugim zaključkom se traži od Ministarstva komunikacija i prometa BiH da ubuduće dostavlja Komisiji za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma detaljan godišnji izvještaj o radu Komisije za raspodjelu CEMT dozvola, kao i šestomjesečni izvještaj o izdatim zamjenskim CEMT dozvolama.

Usvojen je Godišnji i Finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2009. godinu; Izvještaj o radu i poslovanju Radio-televizije BiH za 2009. godinu; Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1. 1. 2009. do 31.12. 2009. te Izvještaj o radu Agencije za poštanski saobraćaj BiH i finansijski izvještaj za 2009. godinu.

Predstavnički dom nije prihvatio rezoluciju o priznavanju genocida nad Jermenima, koju je predložio SNSD.