Tužilaštvo BiH
0

Odbijen prijedlog za određivanje pritvora Goranu Lučiću

FENA
Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje u predmetu Mitar Lažetić i drugi, kojim se kao neosnovan odbija prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Goranu Lučiću, osumnjičenom za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. U obrazloženju Sud, između ostalog, navodi da nije mogao naći postojanje osnovane sumnje da je Lučić u periodu koji mu je stavljen na teret (april 1992. do kraja 1992. godine) bio komandant Teritorijalne odbrane (TO), a samim time i član Kriznog štaba i Ratnog predsjedništa općine Gacko.

Tužilaštvo za tako nešto nije priložilo nikakav subjektivni i objektivni dokaz, ni jedan od saslušanih svjedoka tako nešto ne spominje, nisu priložene odluke o obrazovanju ratnog predsjedništva odnosno kriznog štaba, niti bilo koji drugi dokaz na osnovu kojeg bi se mogao zasnovati viši stepen sumnje, odnosno da je osumnjičeni učestvovao u izvršenju predmetnog krivičnog djela, a u svojstvu komandanta TO Gacko.

S obzirom na to da je postojanje osnovane sumnje preduvjet za određivanje pritvora iz bilo kojeg pritvorskog razloga te da Tužilaštvo, Sudu nije predočilo nijedan kvalitetan dokaz na osnovu kojeg bi se postojanje osnovane sumnje moglo utvrditi, Sud je, ne upuštajući se u postojanje posebnih pritvorskih razloga, prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom Goranu Lučiću odbio kao neosnovan, saopćio je Sud BiH.