BiH
0

Odbijen prijedlog za određivanje pritvora Ćoriću, Martinoviću i Brkiću

FENA
Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva od 22. maja za određivanje pritvora Miroslavu Ćoriću, Tomislavu Martinoviću i Draganu Brkiću, koji su osumnjičeni za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i organiziranog kriminala.

Kako je saopćeno iz Suda BiH, po sudskoj naredbi osumnjičeni su odmah pušteni na slobodu.

Prvobitno postupajući po prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora, sudija za prethodni postupak jučer nije prihvatio prijedlog koji je po zakonskoj proceduri uputio krivičnom vijeću Suda na razmatranje.

Krivično vijeće je nakon što se upoznalo o predloženim dokazima, našlo da je prijedlog za određivanje pritvora neosnovan.

Vijeće nije moglo ustanoviti postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni predstavljali zločinačku organizaciju ni da su joj pripadali.

S druge strane, Vijeće je našlo da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Međutim, razmarajući postojanje dodatnih zakonskih razloga za određivanje pritvora, Sud smatra da ne postoje dokazi i materijali iz kojih se može utvrditi opravdana bojazan da će osumnjičeni ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo, odnosno učiniti krivično djelo kojim se prijeti.

Također, Sud je utvrdio da nije realno očekivati da će osumnjičeni izvršiti utjecaj na svjedoke, saopćeno je iz Suda BiH.