BiH
0

Odbijen Mladićev zahtjev za odgađanje tri svjedočenja

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Pretresno vijeće Haškog tribunala odbacilo je danas zahtjev odbrane Ratka Mladića za odgađanjem svjedočenja ili unakrsnog ispitivanja trojice od sedam svjedoka koje tužilac namjerava da ispita u prvom segmentu svog dokaznog postupka, od 9. do 20. jula.

Branioci su naveli da nisu imali dovoljno vremena za pripremu zbog toga što je tužilaštvo zakasnilo sa objelodanjivanjem materijala, napominjući da Vijeće još nije donijelo rješenje po drugim podnescima odbrane u vezi sa svjedocima.

Tužilaštvo namjerava da ispita trojicu svjedoka na osnovu iskaza koje su dali na ranijim suđenjima u Haškom tribunalu, a koji su predloženi na usvajanje u dokaze u pisanoj formi.

Na listi svjedoka optužbe još su njemačka bloničarka Kristina Šmic, bivši pripadnik holandskog bataljona Elko Koster, Elvedin Pašić i jedan zaštićeni svjedok, koji će dati iskaz o egzekucijama na farmi Branjevo u julu 1995. godine.

U obrazloženju svoje odluke, Pretresno vijeće je navelo da je odbrana ranije ove godine upoznata da će Harland, Danat i Kingori svjedočiti u prvom segmentu suđenja i da izmjena rasporeda svjedoka "ne bi trebalo da utiče na sposobnost odbrane da se pripremi za svjedočenja“.