BiH
57

Odavno se u BiH nisu očekivale tako obilne padavine kao ove nedjelje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U cijeloj Bosni, posebno sjevernim područjima, sutra se očekuju obilne padavine, potvrdio je Agenciji Fena dežurni u Odsjeku za vremenske analize i prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda Damir Šantić.

On precizira da se odavno u BiH nisu očekivale tako obilne padavine, koje će posebno u sjevernim područjima Bosne donijeti od 50 do čak 100 litara kiše po metru kvadratnom.

"Puno kiše će generalno sutra biti u cijeloj Bosni tokom cijelog dana, ali će najobilnije biti u sjevernim dijelovima zemlje. U Hercegovini neće biti puno kiše, već nešto manjih padavina većinom prijepodne", kazao je on.

Šantić navodi da će glavnina padavina biti u noći sa subote na nedjelju, kao i nedjelju prijepodne, dok će padavine već u poslijepodnevnim satima nedjelje oslabiti.

Razvedravanje se očekuje već od ponedjeljka, iako će ujutro biti pretežno oblačno.

"Dosta sunčano vrijeme očekujemo u utorak, srijedu i četvrtak, dok su već od petka mogući pljuskovi u poslijepodnevnim satima. Ova velika promjena vremena donijet će i zahlađenje, te će sutra na planinama zasigurno biti snijega, jer će biti dosta svježije tokom cijelog dana s temperaturama od 5 do 10 stepeni Celzija", kazao je on.

Šantić najavljuje da se u ponedjeljak i utorak u jutarnjim satima očekuje i mraz, s temperaturama od minus 1 do minus tri stepena. Dnevne temperature će tokom sedmice biti u porastu.