Ambasada BiH u Australiji
0

Odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

FENA
Više od 500 Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Australiji prisustvovalo je danas centralnom komemorativnom skupu u Ambasadi BiH u Canberri gdje su dostojanstveno odali počast svim žrtvama genocida u Srebrenici jula 1995. godine i svim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.

Centralni komemorativni skup je održan u organizaciji Vijeća bh. organizacija Australije zajedno s osobljem Ambasade BiH u Canberri.

Skup je otvorio otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Australiji Dinko Tomac, saopćeno je iz Vijeća.

Tomac je pročitao pismo ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, u kome je istaknuto da se 11. jula desio najveći masakr nakon Drugog svjetskog rata i da su genocid nad nedužnim Bošnjacima Podrinja počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

"Srebrenica se, kao simbol stradanja, nikada ne smije zaboraviti i nikome se ne bi smjela ponoviti", poručio je Alkalaj.

Nakon toga, minutom šutnje i učenjem Fatihe, koju je proučio glavni imam za Australiju Salih ef. Mujala, odata je počast nevino ubijenim žrtvama.

Komemorativni skup je nastavljen u sali Civic centra Canberre, programom u kome su nastupili hor Islamske zajednice Gazi Husrev-beg iz Sydneyja i učenici bosanske škole iz Sydneyja.

Skupu u ovom centru obratio se dr. Sev Ozdowski, jedan od najuglednijih i najpoznatijih boraca za ljudska prava u Australiji. On je govorio o genocidu u cjelini, s posebnim osvrtom na Srebrenicu.

Ozdowski je naglasio da je i on, kao Poljak porijeklom, proživio vrlo sličnu sudbinu Bošnjaka Bosne i Hercegovine i Srebrenice i zna kakva i kolika bol je ostala nakon genocida u julu 1995. godine.

Uime organizatora predsjednica Vijeća bh. organizacija Australije Senada Softić - Telalović uručila je Ozdowskom, u znak zahvalnosti, knjigu "Srebrenica" bosanskohercegovačkog fotografa Tariha Samaraha.

I u zgradi Ambasade i u sali u Civic centru otvorena je "knjiga žalosti", u koju su se upisali skoro svi prisutni.

Skupu su prisustvovali bh. državljani u Sydneyu, Melbourneu, Adelaidei i Canberri, a većina njih je prešla po 300 i 700 kilometara kako bi odala poštu svim nedužno stradalim te izrazila podršku porodicama preživjelih Podrinjaca.

Vijeće bh. organizacija naglašava, u saopćenju za javnost, da je ovaj komemorativni skup, "uprkos nepotrebnim tenzijama" protekao u najboljem redu i bez ijednog incidenta.

Vijeće naglašava da zasluge za odlično pripremljen skup pripadaju i osoblju bh. ambasade u Australiji s novoimenovanim otpravnikom poslova Dinkom Tomcem na čelu, koji je na tu dužnost stupio u petak popodne "i za samo par sati uspio pripremiti i organizirati dostojanstveni skup".

Komemorativni skup osiguravali su pripadnici federalne policije Australije, a na kraju dana osoblje Ambasade BiH i Vijeće bh. organizacija bili su pohvaljeni za odlično organizovan, miran i dostojanstven skup, navodi se u saopćenju.