BiH
752

Odata počast na spomen-obilježjima i dijeljeni baloni s imenima ubijene djece Sarajeva

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Delegacije Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i sarajevskih općina danas su na gradskim spomen-obilježjima položile cvijeće i odale počast, povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

"Sarajevo i borci svrstali su se u veliku antifašističku alijansu u borbi protiv fašizma. Danas je to važno isticati jer se pokazuje da fašizam nije pobijeđen dokraja, da se on na neki način reaktivira kroz neku blažu formu", kazao je novinarima gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić tokom odavanja počasti kod Vječne vatre.

Podsjetio je da u cijeloj regiji postoji tendencija da se izjednače borci antifašisti s fašistima, da se antifašistička borba neutralizira, kriminalizira a da se ne postavljaju temeljna pitanja o tome ko su bili fašisti, koja je to ideologija i čemu ona vodi, do kojih je žrtava dovela ne samo ovdje u BiH i regionu nego i u cijelom svijetu.

Komšić je mišljenja da se zapostavila kultura i njegovanje sjećanja na antifašizam, da se potkopava i neutralizira ta antifašistička borba.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš je istakao da je antifašizam konstantno prisutan onog momenta kada se fašizam pojavio.

"Različiti oblici fašizma i ovi novokomponirani neofašistički pokreti zahtijevaju i promjenu antifašističkih ideja i pristupa. Nadam se da će mladi zajedno s onima koji imaju iskustvo borbe protiv nacističkog fašizma imati snage da promijene način borbe protiv neofašizma koji je sigurno prisutan u svakoj pori", kazao je Nakaš.

Zajedno s gostima iz prijateljskih i pobratimskih gradova: Ljubljane, Bad Ischla, Godolle, Novog Pazara, Podgorice, Pule, Dubrovnika, Zagreba i Barcelone, delegacije će odati počast i položiti cvijeće na Šehidskom mezarju "Kovači" i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Delegacije su također odale počast na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, gdje je 120 volontera Ferijalnog saveza Sarajeva podijelilo bijele balone na kojima su bila ispisana imena djece ubijene tokom opsade grada.

Cvijeće je položeno i ispred Spomen-obilježju ubijenih policajaca - Veliki park, na gradskim grobljim: Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i mezarje Stadion (Koševo), na bisti Vladimir Perić Valter, Spomen-parku "Vraca", Starom jevrejskom groblju, spomen- obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.

U Vijećnici će danas biti držana i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva.