BiH
0

Od zimskog semestra 2004./2005. i bh. studenti u Austriji plaćaju studentske doprinose

NINA
Ukidanjem pravila o reciprocitetu, od zimskog semestra 2004/2005. i studenti iz Bosne i Hercegovine koji studiraju u Austriji bit će obuhvaćeni obavezom plaćanja studijskih doprinosa, saopšteno je iz austrijske Ambasade u BiH.

Naime, austrijskim univerzitetima je 2002. priznata potpuna pravna sposobnost i od tada su oni javne pravne osobe i samostalno snose odgovornost za svoje finansiranje. S ciljem djelomičnog pokrivanja troškova finansiranja univerziteta imaju pravo raspolaganja sredstvima od uplaćenih studijskih doprinosa koje sada moraju plaćati svi studenti, također i austrijski. Ti doprinosi trenutno iznose 726,72 eura po semestru ili oko 1.420 KM.

Strani studenti su u pravilu oduvijek bili obavezni plaćati studijski doprinos, a samo za studente iz Bosne i Hercegovine i nekih drugih istočnih i jugoistočnih evropskih zemalja je posljednjih godina vrijedilo pravilo o reciprocitetu. Po tom su pravilu studenti iz određenih zemalja bili oslobođeni obaveze plaćanja studijskih doprinosa, jer su i austrijski studenti u ovim zemljama također bili oslobođeni te obveze.

Ova pravila o reciprocitetu su se, kako stoji u saopštenju, pokazala kao neuravnotežena, teška za praćenje i neopravdana. Kao primjer navodi se da je u prošlom zimskom semestru u Austriji studiralo oko 2.300 bosanskohercegovačkih studenata, a samo tri austrijska studenta u Bosni i Hercegovini.

Uredbom o studijskom doprinosu austrijskog ministarstva obrazovanja, nauke i kulture od januara 2004. univerzitetima je dana mogućnost da studentima iz tranzicijskih zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, na zahtjev vrate uplaćeni iznos studijskog doprinosa. Ova mogućnost je stvar autonomne odluke svakog pojedinačnog austrijskog univerziteta.

Zakonodavac je dopunom zakona o univerzitetima od jula 2004., osim navedenog, predvidio i mogućnost zaključivanja univerzitetskih sporazuma o partnerstvu, kojima se može dogovoriti uzajamno oslobađanje njihovih studenata od obaveze plaćanja studijskih doprinosa.

Trenutno se na nekim od austrijskih univerziteta razmatraju pravila mogućeg refundiranja uplaćenih studijskih doprinosa, odnosno sporazuma o partnerstvu, a univerziteti će svoje studente obavijestiti o mogućim pravilima za oslobađanje od obaveze plaćanja, odnosno o pravilima za mogućnost refundiranja uplaćenih studijskih doprinosa.