Sastanak Izetbegović - Ashton
0

Od novog šefa delegacije EU u BiH se puno očekuje

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović susreo se u Bruxellesu sa visokom predstavnicom EU za sigurnost i vanjsku politiku Catherine Ashton

U prijateljskom razgovoru, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović informisao je lady Ashton o aktivnostima vezanim za formiranje Vijeća ministara BiH, te pozdravio skori dolazak novog šefa delegacije EU u BiH. Izrazio je ubjeđenje da je u BiH potrebno više politike dogovaranja i uvažavanja stavova i interesa drugih, kako bi zemlja krenula naprijed.

S tim u vezi izrazio je i nadu da će trenutna politička kriza u odnosima unutar BiH pomoći svima da shvate da postoje granice u onome što svaka strana može postići, te da je kompromis najbolji put.

Lady Ashton je izrazila podršku Peteru Sørensenu koji će uskoro preuzeti osnaženu poziciju šefa delegacije EU u BiH. Izrazila je i očekivanje da će Sørensen usko sarađivati sa bh. političarima, kao i sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, vezano za ostvarenje reformi koje će našu zemlju približiti EU.

U tom kontekstu je naglasila i važnost započetog procesa reforme pravosuđa BiH, koji se dešava na osnovu evropskih principa i vrijednosti i uz učešće svih unutar BiH. Lady Ashton je posebno istakla želju EU da se stvari u BiH pokrenu u pozitivnom pravcu i da naša zemlja na svom evropskom putu ne zaostaje za susjedima, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.