Bolest se širi
0

Od nove gripe oboljelo još devet Sarajlija

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Federaciji BiH je od virusa novog gripa oboljelo još devet građana, saopšteno je iz Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.

U nedjelju je na mikrobiologiju KCUS-a stiglo 13 uzoraka za testiranje na virus novog gripa, od kojih je devet pozitivno i svi su iz Sarajeva.

Iz KUCS-a je saopšteno da je u subotu virus H1N1 konstatovan kod 12 Sarajlija.

Direktor Kliničkog centra Istočno Sarajevo Siniša Zubić izjavio je Srni da je u bolnici Kasindo u Istočnom Sarajevu trenutno na liječenju pet lica zaraženih virusom novog gripa, dok je na kućnom liječenju njih još pet.

Prema njegovim riječima, kod svih oboljelih registrovan je blaži oblik novog gripa.

ubić je podsjetio da su u bolnici zabranjene posjete i da se osoblje pridržava svih propisanih mjera zaštite od gripa.

Do juče je u BiH bilo zaraženo 163 lica, od kojih 91 u Federaciji BiH, 53 u RS i 19 u Brčkom.

"Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka tokom proteklog vikenda registrovana su nova 33 pacijenta sa simptomima novog gripa tipa A, dok je u Kliničkom centru Foča registrovan jedan pacijent, saopšteno je Srni iz Instituta za zaštitu zdravlja RS.

"Broj oboljelih u Republici Srpskoj sada je 87 i zabilježen je u svim regijama RS. Svi oboljeli su mlađe i srednje životne dobi i pod stalnim su stručnim nadzorom ljekara", rekla je Srni portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS Milka Mrđa.

Ona je istakla da je iz Instituta za virusologiju "Torlak" iz Beograda laboratorijskom analizom potvrđeno prisustvo virusa H1N1 u pet slučajeva koje je Institut za zaštitu zdravlja RS ranije poslao na analizu.

"U skladu s tim, radna grupa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za pandemijski grip, u daljoj metodologiji dijagnostifikovanja virusa novog gripa, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, saglasna je da će se testovi na Institut Torlak slati samo za pacijente koji su hospitalizovani /pacijenti sa srednje teškom, teškom i nerazjašnjenom kliničkom slikom/", precizirala je Mrđa.

Ona je rekla da će se, ubuduće, pacijenti koji imaju simptome novog gripa i oni kod kojih je brzim testom ustanovljeno prisustvo H1N1 evidentirati isto kao i oni kod kojih je u "Torlaku" laboratorijski potvrđeno prisustvo H1N1.

"Testiranje pacijenata na brze testove u bolnicama vršiće se isključivo prema procjeni infektologa prilikom kliničkog pregleda", navela je Mrđa.