"Gornji horizonti"
58

Od Federacije BiH se traži da zaštiti interese građana od RS-a u donjem slivu rijeke Neretve

G. Š.
Foto: Ž.M./Klix.ba
Foto: Ž.M./Klix.ba
Zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović je uputio zastupničku inicijativu da se Vlada FBiH uključi i zaštiti interese građana u donjem slivu rijeke Neretve, naročito onih u toku rijeka Bregave, Bune i Bunice, a povodom odluke Vlade RS-a da nastavi projekat "Gornji horizonti".

"Nedopustivo je da jedan entitet sprovodi projekte i zahvate na vodotocima koji itekako utiču na ekosisteme i živote građana u drugom entitetu, naročito u Stocu, Blagaju, Buni, Čapljini, kao i u Metkoviću i Opuzenu u Hrvatskoj, a da taj entitet ne čini ništa da zaštiti svoje i prije svega interese tih ljudi. Potrebno je reagovati i alarmirati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i međunarodne sisteme koji sprovode konvencije iz oblasti zaštite okoliša i voda", ističe Obradović.

Podsjeća da je Vlada RS -a 31. decembra 2021. godine donijela odluku kojom se daje garancija bh. entitetu Republika Srpska za kreditno zaduženje Hidroelektrane "Dabar" d.o.o. Trebinje kod Izvozno-uvozne banke Kine u iznosu od 189.409.002 eura za izgradnju ostalih objekata ove hidroelektrane, čija će instalisana snaga biti 159,15 megavata.

Kako su saopćili, ovim je, "omogućeno da se napokon realizuje projekta iz šezdesetih godina prošlog stoljeća o izgradnji sistema 'Gomji horizonti', koji će povećati elektroenergetski bilans Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/, u čijem je vlasništvu HE 'Dabar', za oko 50 posto."

Riječ je o projektu koji predviđa prebacivanje vode s Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja na akumulaciju Bilećkog jezera, a koji ima velike posljedice na vodotoke u entitetu Federacija BiH, posebno na vodotok rijeke Bregave, Bune i Bunice, a time i Neretve.

"Smatram da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine mora angažovati i zaštititi interese građana u slivu rijeke Neretve, jer projektom 'Gornji horizonti' za cilj se ima prebacivanje vode iz sliva rijeke Neretve u sliv rijeke Trebišnjice, što je neprihvatljivo i opasno za cijeli ekosistem, ali i budućnost življenja u toku rijeke Bregave, Bune, Bunice i donjem toku Neretve", ističe zastupnik Nezavisnog bloka.

Vlada Federacije je , kako naglašava dužna reagovati i mora učiniti sve što je u njenoj moći da bi se zaustavila nadolazeća velika ekološka katastrofa.

"Vlada Federacije bi također trebala alarmirati državni nivo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kako bi se sagledale sve moguće posljedice za sve građane u donjem slivu Neretve i Trebišnjice, a posebno ima obavezu da se uključi zbog odnosa s Republikom Hrvatskom, odnosno Hrvatskom elektroprivredom (HEP) i kineskom firmom China Energy Gezbouba Group koja bi trebala izvoditi radove", naglašava Obradović.

Podvukao je da Vlada Federacije BiH mora štiti interese građana u donjem slivu rijeke Neretve, te je potreban poseban angažman ministarstava iz ove oblasti, kao i Agencije za vodno područje Jadranskog mora, koja je po Zakonu o vodama Federacije BiH dužna informisati i uraditi hidrološki monitoring i monitoring kvaliteta voda, monitoring ekološkog stanja, površinskih voda, te monitoring podzemnih voda kao i pripremu izvještaja o stanju voda i predlaganje potrebnih mjera.

"Nedopustivo je da jedan entitet sprovodi projekte i zahvate na vodotocima koji u velikoj mjeri utiču na ekosisteme i živote građana u drugom entitetu, a da taj entitet ništa ne učini da zaštiti svoje, ali i interese ljudi koji tamo žive. Stoga je neophodno reagovati i alarmirati domaće i međunarodne sisteme koji sprovode međunarodne konvencije iz oblasti zaštite okoliša i voda", zaključio je zastupnik Nezavisnog bloka .