BiH
8

Od djetinjstva treba razviti pravilan stav prema ishrani

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić rekao je da su rizici koji utiču na zdravlje stanovništva vrlo često povezani i da "vuku korijene" iz djetinjstva, te da je ishrana veoma važna u ranom rastu i razvoju djeteta.

"Želimo da kroz pravilan model ponašanja roditelji razvijaju pravilne navike u ishrani svoje djece", rekao je Stanić novinarima u Banjaluci pred početak predstavljanja publikacije pod nazivom "Smjernice za ishranu dojenčadi i djece predškolskog i školskog uzrasta".

On je naglasio da je edukacija izuzetna važna, te da je veoma bitno da djeca od najranije dobi razviju pravilan stav prema ishrani.

"Prvi faktor rizika za sve uzraste u sklopu modernih javno zdravstvenih rizika, prema istraživanju 2002. i 2010. godine, jeste fizička neaktivnost, zatim povišen holesterol, pretjerana tjelesna masa, hipertenzija, pušenje, hiperglikemija, te alkohol", rekao je Stanić.

On je naveo da je u publikaciju uložen izuzetan napor, te da su na njoj zajednički radili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo porodice omladine i sporta, te Ministarstvo prosvjete i kulture R.

Predsjednica Savjeta za djecu Republike Srpske Amela Lolić, koja je i jedan od autora publikacije, istakla je da se u ishrani u mnogočemu griješi - od rasporeda do vrsta namirnica - te da se povrće izuzetno malo unosi, a nedovoljno se konzumira i riba.

Kada je riječ o maloj djeci, Lolić je istakla značaj dojenje, a zatim i pravilnog i pravovremenog uključivanje ostalih namirnica u ishranu djeteta.

Lolić je naglasila da su u publikaciji dati savjeti kako i na koji način zdrav obrok s povrćem učiniti djeci interesantnim, te da su predloženi određeni jelovnici za određene uzraste djece.

Ona je podsjetila je da je Vlada RS uradila Politiku unapređenja ranog rasta i razvoja djece i Politiku unapređivanja ishrane djece do pet godina života u RS, te Politiku unapređivanja zdravlja stanovništva Republike do 2020. godine koje pomažu u ostvarivanju prioritetnih pravaca i akcija.

Pomoćnik ministra za porodicu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske Slavica Kuprešanin naglasila je da ova publikacija ima poseban značaj sa aspekta odgovornog roditeljstva, jer je fokusirana na prvih šest godina odrastanja koji su najznačajnije, gdje se mladim roditeljima daju smjernice kako da ispravno postupe u ishrani.

"Ishrana je jedan od najvažnijih faktora u ranom rastu i razvoju djeteta i ona učestvuje u svim ključnim sferama razvoja djeteta", naglasila je Kuprešanin.