BiH
49

Od bivših logoraša Republika Srpska traži između 2.000 i 10.000 KM

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zbog prakse sudova u RS-u da bivšim logorašima zbog zastare slučaja šalju zahtjeve za naplatu sudskih troškova, koji se kreću od 2.000 do 10.000 KM, ova populacija ponovo prolazi kroz torturu i to treba zaustaviti do konačne presude Suda za ljudska prava u Strazburu, poručeno je nakon današnjeg sastanka potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića s bivšim logorašima i predstavnicima Udruženja logoraša Bosne i Hercegovine.

"Ostaje pitanje šta dok sud u Strazburu ne riješi ove probleme, kroz šta će još proći logoraši i njhove porodice", rekao je Salkić i dodao da je bilo i slučajeva popisa imovine logoraša radi pljenidbe i nadoknade sudskih troškova.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković je istakao da su žrtve logora tokom proteklog rata podnijele blizu 30.000 tužbi protiv RS-a, te da je i danas u Banjoj Luci bio jedan popis imovine logoraša, te je donesena presuda da plati troškove suda i pravobranioca u iznosu od 7.000 KM.

To je, prema Meškovićevim riječima, nedopustivo, zato je i održan današnji sastanak kako bi se od institucija RS-a, prije svega Pravobranilaštva RS i Sudova, zatražilo da se prekine ovakva praksa. Ukazao je da bi najbolje rješenje za bivše logoraše bilo formiranje fonda za reparaciju svih žrtava torture u BiH, kao i donošenje Zakona o pravima žrtava torture koji će tretirati sve logoraše na isti način bez obzira na to ko su, šta su, odakle su i u kom logoru su bili.

Na pitanje kakva je situacija kada je riječ o presudama u FBiH Mešković je rekao da presuda ima i u korist logoraša i protiv, ali da se ni u jednom slučaju ne naplaćuju sudski troškovi.