BiH
0

Od 30. juna baza "Orao" pod kontrolom BiH

FENA
Vojna baza "Orao" Dubrave Donje u Tuzli 30. juna prelazi pod kontrolu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Prijenos ovlasti nad bazom "Orao" sa SAD-a na BiH smatra se značajnim korakom u razvoju snažnih odnosa između ovih dviju zemalja, a ne znači da SAD napušta Bosnu i Hercegovinu.

U saopćenju iz američke ambasade naglašeno je da će SAD ostati prisutan u BiH i spreman je pružiti pomoć i vlastima ove države i njenim liderima na putu ka članstvu u NATO i EU.

Kao i u protekloj deceniji SAD će ostati potpuno angažiran u BiH, kao prijatelj i saveznik. Sa zadovoljstvom ćemo pomagati u razvoju BiH na putu od zemlje kojoj je neophodna međunarodna pomoć do zemlje koja drugima pruža pomoć kao punopravni član evroatlantske zajednice, navedeno je u saopćenju.

SAD smatra da je Vijeće ministara BiH, naročito Ministarstvo odbrane BiH, ostvarilo značajan napredak u reformi oružanih snaga BiH te da, iako je ostalo mnogo toga da se uradi, SAD prepoznaje kako je vrijeme da bh. vlasti zajedno s jedinstvenim Oružanim snagama BiH koje su pod jednom zastavom i u jednoobraznoj uniformi preuzmu potpunu kontrolu nad sigurnošću ove zemlje.

Svečanost primopredaje baze snaga NATO-a institucijama domaćih vlasti počinje u 13.00 sati. Prisustvovat će joj članovi Predsjedništva BiH, a obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, američki ambasador u BiH Douglas McElhaney i načelnik Biroa nacionalne garde i bivši komandant baze "Orao" generalpukovnik Blum.